Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vatikán plný ostreľovačov. Pápež predniesol 1. verejnú modlitbu
Zdielať na

Vatikán plný ostreľovačov. Pápež predniesol 1. verejnú modlitbu

VATIKÁN / Pápež František v nedeľu slúžil prvýkrát verejnú modlitbu a kázal z okna Apoštolského paláca pred asi 150-tisícovým davom. Ten pre novozvolenú hlavu cirkvi usporiadal na Svätopeterskom námestí nadšené ovácie...

Modlitba Anjel Pána

"Po našom prvom stredajšom stretnutí (po zvolení) som rád, že vás pozdravujem aj v nedeľu, v deň Pána, na námestí, ktoré má vďaka médiám svetové rozmery," povedal pred svojou prvou modlitbou Anjel Pána. Ide o jednu zo základných kresťanských modlitieb, zrejme s pôvodom v stredoveku, ktorá oslavuje zvestovanie Panny Márie. Špekuluje sa aj o tom, že by jej pôvodcom mohol byť František z Assissi - práve po ňom si pápež zvolil meno.

Vo svojom kázaní o význame milosrdenstva a odpúšťania František rozprával príbeh, ako sa začudoval raz v Buenos Aires prosbe viac než 80-ročnej starenke o vyspovedaní sa z hriechov. No viac ho zaskočila múdrosť ženy - povedala mu, že svet by už neexistoval, keby Boh všetko neodpúšťal.

Pápežova reč

"Božia tvár je tvárou milosrdného otca, ktorý má stále trpezlivosť. S každým z nás. Vždy je trpezlivý, rozumie nám, neúnavne nám odpúšťa, pokiaľ sa k nemu obrátime s kajúcim srdcom... Aj keby naše hriechy boli červené ako šarlát, božia láska ich učiní biele ako padnutý sneh." Uistil, že "Boh sa nikdy neunaví nám odpúšťať", ale "problémom občas je, že my sa unavíme a neprosíme o odpustenie".

Ešte pred poludňajšou modlitbou sa nový pápež nečakane objavil na verejnosti a pozdravil sa s pútnikmi, ktorí ho zastihli na ceste na nedeľňajšiu omšu v kostolíku svätej Anny.

Test popularity

Zaplnené Svätopeterské námestie agentúra AFP prirovnala k "testu popularity" nového pápeža, ktorý od začiatku okúzľuje verejnosť a médiá svojou prostotou, vrelosťou a zmyslom pre humor.

Na rozdiel od svojho hanblivého predchodcu Benedikta XVI. sa neváha odchýliť od protokolu, aby s úsmevom žartoval - napríklad pri sobotňajšom stretnutí s niekoľko tisíc novinármi. Svojmu štýlu zostal verný aj pri poludňajšej modlitbe, kedy znovu požiadal veriacich, aby sa zaňho pomodlili a nakoniec im poprial krásnu nedeľu a dobrý obed.

Ostreľovači v Ríme

Príliv ľudí z celého sveta sa stal hlavným problémom rímskych bezpečnostných orgánov. Starosta Ríma GIanni Alemanno v piatok vyhlásil, že mesto očakáva v nasledujúcich dňoch asi milión návštevníkov. Na inauguračnú omšu v utorok naviac príde aj najmenej stovka vládnych delegácií, preto sú nasadení aj ostreľovači.

Státisíce turistov v Ríme

Rím už od polovice februára zaznamenáva obrovský príliv veriacich aj turistov, kedy svoju rezignáciu prekvapujúco oznámil teraz už bývalý pápež Benedikt XVI. Najskôr do Vatikánu zamierili státisíce ľudí, aby as s odstupujúcim Benediktom XVI. rozlúčili, potom kvôli konkláve, ktoré sa začalo v utorok a už v stredu malo zvoleného nového pápeža.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy