Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Takto sa šije rúcho pre pápeža...
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Takto sa šije rúcho pre pápeža...

VATIKÁN / Vedeli ste, že aj kňazi, biskupi či kardináli majú svoju módu? Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale ich pracovné oblečenie prechádza určitým vývojom. A práve vo Vatikáne je špecializovaných módnych salónov pre duchovných hneď niekoľko. Náš reportér Samo Migaľ sa šiel do jedného z nich pozrieť, aby zmapoval aktuálne trendy.

Pápež sa musí cítiť pohodlne

Pápežský odev musel byť pripravený ešte pred tým, ako sa verejnosť dozvedela, kto sa stane novou hlavou katolíckej cirkvi. Biele rúcho, pokrývka hlavy, či červené topánky boli pripravené sakristii Sixtínskej kaplnky vo viacerých veľkostiach. Nič sa nenechalo na náhodu. 

Kým pápež má výsadu vlastných krajčírov, ostatní cirkevní hodnostári si môžu vybrať z niekoľkých špecializovaných krajčírstiev, ktoré vo Vatikáne pôsobia.

Aj kňazi, biskupi, či kardináli majú svoju pracovnú rovnošatu. Aj krajčír Ety Cicioni sa už roky stará o to, aby duchovní pred veriacimi dobre vyzerali. Konkrétne však o svojich klientoch však hovoriť nechce.

Aj cirkevné oblečenie podlieha móde

"Vyrábame bez rozdielu. Rôzne typy rúch pre viaceré posty: od biskupov cez kardinálov, vrchného apoštolského sekretára a rôznych kaplánov Svätej Stolice," vraví.

Ety priznáva, že za vysokými hodnostármi chodia osobne do ich rezidencií. Iným rúcha zamerajú na mieru priamo v obchode. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale aj v cirkevné oblečenie podlieha móde. Nie však dizajnu, ale materiálom, ktoré na ich výrobu používajú.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy