Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hádky pre Osvienčim. Nemci si už dovoľujú priveľa
Zdielať na

Hádky pre Osvienčim. Nemci si už dovoľujú priveľa

OSVIENČIM / Bývalý koncentračný tábor v Osvienčime je predmetom diplomatického škandálu! Dôvodom má byť označovanie samotného tábora v médiách, ale aj v bežnej reči ako "poľský koncentračný tábor". A na to sú Poliaci vyslovene alergickí.

Tábor vybudovala nemecká armáda

Istý nemecký denník vo svojich vydaniach pravidelne používa termín poľský koncentračný tábor. To je ale fakticky nesprávne. Tábory Auschwitz aj Birkenau vybudovala za druhej svetovej vojny nemecká armáda.

"Odhliadnuc od motívov používania termínu „poľské tábory“ - či už je to nevedomosť, hlúposť alebo zlá vôľa, nemôžeme s niečím takým súhlasiť," hovorí hovorca múzea Bartosz Bartuzel.

Ak teda použijete, hoci aj nevedomky, termín „poľský koncentračný tábor“, ste na veľmi veľkom omyle. A dokonca ním môžete Poliakov aj uraziť. "Zdá sa mi, ako keby sa politici chceli zbaviť politickej zodpovednosti, preto si aj vymýšľajú termíny ako „nacisti“ a tak ďalej. Aby nemuseli povedať, že práve Nemci vybudovali tieto tábory," myslí si jedna z návštevníčok múzea.

Nejde pritom o výnimočný jav. Nesprávne termíny a označenie tábora sa používajú po celom svete. "Keď sa hovorí o táboroch, malo by sa hovoriť, že ide o bývalý nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor," dodáva hovorca múzea.

"Som zásadne proti tomu, aby sa používal termín Osvienčim na koncentračný tábor, ktorý je. Ten názov znie, Auschwitz a Auschwitz – Birkenau. Ak chcem spomenúť Poľsko, tak môžem povedať, že ide o koncentračné tábory na okupovanom území Poľska," myslí si riaditeľ múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

Poliaci bránia aj mesto Osvienčim

Poliaci pritom bránia aj samotné mesto Osvienčim. To vraj nemá s koncentračným táborom nič spoločné. "Osvienčim je poľský názov mesta, ktoré sa nachádza tu neďaleko a má 800-ročnú históriu. Auchwitz bol len nemecký preklad okupovaného mesta," uzatvára hovorca múzea.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy