Oblačno
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Provokácia! Mladíci hajlovali v Osvienčime, zadržali ich
Zdielať na

Provokácia! Mladíci hajlovali v Osvienčime, zadržali ich

OSVIENČIM / Asi by ste si mysleli, že vztýčenú pravicu a nacistický pozdrav oslavujúci Adolfa Hitlera v dnešnej dobe v koncentračnom tábore už nebudete počuť. Opak je ale pravdou - dvaja študenti tam totiž v nedeľu popoludní drzo prišli a začali hajlovať priamo pod nápisom Arbeit Macht Frei. Reakcia na seba nedala dlho čakať. Oboch zadržala polícia.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Turci nevedia, ako sa správať

"Dve osoby pod bránou s nápisom Arbeit macht frei vykonávali gesto nacistického pozdravenia a robili si pod bránou takto fotografie," informuje hovorca múzea Auschwitz - Birkenau Pawel Skawicki. Dvaja tureckí študenti, ktorí prišli navštíviť nemecký koncentračný tábor v Osvienčime, pravdepodobne zabudli na dobré spôsoby.

"Oboch sme zadržali a strávili noc v cele policajného zaistenia. Obvinili sme ich z propagácie fašizmu a znevažovania národnej pamiatky," tvrdí hovorkyňa malopoľskej polície Katarzyna Cislo.

Telefón skonfiškujú

Obaja obvinení sa k činu nakoniec priznali. Súd ale nebol zhovievavý, obom im vymeral trest – pol roka za mrežami. "Ide o trest odňatia slobody s podmienečným odkladom a zároveň trest konfiškácie mobilného telefónu, na ktorý sa obaja vzájomne fotili," dodáva prokurátor Mariusz Slomka.

Vysokoškoláci si ale pritom boli dobre vedomí, že sa fotia na miestach, kde umreli tisícky ľudí. "Je hrozné, ak sa znehodnocuje, ak sa zosmiešňuje a ak sa využívajú fašistické symboly. Ešte naviac na takom mieste ako je Auschwitz," myslí si riaditeľ múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

Je to skúška dospelosti

Mnohí neonacisti ale takéto hajlovanie pred bránou koncentračného tábora pritom považujú za akúsi skúšku dospelosti. Pokiaľ sa im to podarí – skúšku zložili.

O koncentračnom tábore v Osvienčime, kde počas druhej svetovej vojny zahynulo vyše milióna Židov z celej Európy, počul asi každý. Málokto však už počul o údajných duchoch, ktorí sa tam vraj objavujú. Na internete nájdete desiatky fotografií, ktoré majú prítomnosť duchov zaručene preukázať. Niektoré si môžete pozrieť TU.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TASR/Herbert Knosowski

Súvisiace články

Najčítanejšie správy