Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete navštíviť Osvienčim? Možno sa tam nedostanete
Zdielať na

Chcete navštíviť Osvienčim? Možno sa tam nedostanete

OSVIENČIM / Vyzerá to tak, že do nemeckého koncentračného tábora v poľskom Osvienčime sa počas nasledujúcich mesiacov dostanete len s problémami. Je to všetko kvôli novému obmedzeniu, ktoré vydalo vedenie tamojšieho múzea – návštevníkov je priveľa, bude potrebné ich obmedziť.

Jednotlivci majú smolu

Možno by ste sa čudovali, ale fakt, že len v minulom roku navštívilo koncentračný tábor v Osvienčime viac než milión ľudí, nie je spokojné vedenie miestneho múzea. Tvrdí totiž, že takéto masy ľudí poškodzujú exponáty aj autenticitu tohto miesta. "Tie priestory sú úzke... Stávajú sa prípady, že nám tu nezodpovední turisti pokreslia steny alebo nechajú nejaké nápisy," hovorí tlačový hovorca múzea Pawel Sawicki.

Tento rok by to tak malo byť iné. Do koncentračného tábora sa nedostane len tak hocikto. Prednosť majú skupiny, jednotlivci sa budú zrejme musieť uspokojiť iba s výhľadom spoza plota. Obmedzenia sa však nemajú týkať ľudí, ktorí si zažili hrôzy koncentračného tábora na vlastnej koži. Tí majú povolený vstup prakticky kedykoľvek.

Obmedzenia najmä cez leto

Takýto režim sa ale nepáči turistom. Mnohí prichádzajú navštíviť Osvienčim z veľkej diaľky. "Prišla som až z Nového Zélandu a bola by som veľmi sklamaná, keby som nemohla navštíviť niečo, po čom veľmi dlho túžim." "Stratí sa tak možnosť ísť do hĺbky histórie a poobzerať si všetko," myslia si turisti.

Na nespokojnosť verejnosti hneď reagovalo aj múzeum. Do múzea budete môcť vstúpiť, ale iba so sprievodcom – samozrejme plateným. "Individuálni turisti si budú musieť vziať sprievodcu," hovorí Sawicki. Obmedzenie by sa malo návštevníkov týkať predovšetkým počas letných mesiacov, kedy je o tábor najväčší záujem. Už v jeseni by sa ale malo všetko vrátiť späť do normálu.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články