Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Nemecký koncentračný tábor v Osvienčime sa rozpadáva
Zdielať na

Nemecký koncentračný tábor v Osvienčime sa rozpadáva

OSVIENČIM / Drevené dosky, z ktorých boli postavené baraky, kde nacisti väznili židov, hnijú a financií na ich obnovu a reštaurovanie je veľmi málo. 70 rokov po vojne tak múzeum stojí pred ťažkou dilemou.

EÚ dala peniaze na zrekonštruovanie väzenského bloku

Podarilo sa zrekonštruovať väzenský blok. Vedenie múzea ho obnovilo po 70 rokoch do pôvodného stavu. Peniaze na to dala Európska únia. Tu ale financovanie opráv končí a ďalšie opravy sú v nedohľadne.

"Ide o bloky, ktoré sú autentické, po vojne sa v nich až doteraz nič nerobilo, ani tam nič nebolo. To je pre nás veľmi dôležité," vraví hovorca múzea v Osvienčime Bartosz Bartyzel.

Najväčším problémom nie sú alekamenné budovy, ale predovšetkým tie drevené, ktoré Nemci umiestnili v tábore Birkenau. Tie sa po sedemdesiatich rokoch od vojny doslova rozpadávajú.

Pomáhajú aj študenti z rôznych kútov sveta

Na to sa ale peniaze hľadajú už ťažšie. O problémoch múzea v Osvienčime sa dozvedeli aj študenti z gymnázia v nemeckých Drážďanoch. A tak sa rozhodli pomôcť.

Takéto zbierky ale môžu robiť aj študenti po celom svete. Výťažok z nich sa použije na renováciu koncentračného tábora. "Súkromné osoby ktoré sem prichádzajú sa tiež snažia pomôcť  a prispievajú v rámci svojich možností. Často sú to drobné sumy, ale keď sa spočítajú, tak sú pre nás dosť podstatné," dodáva hovorca.

To sa pozdáva aj návštevníkom z celého sveta. Na takéto hrôzy vraj nesmieme nikdy zabudnúť. "Je veľmi dôležité tento tábor obnovovať a zbierať naňho peniaze, aby to mohli vidieť aj iní ľudia z celého sveta," hovorí nemecký študent.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy