Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Umývate si správne ruky? V nemocnici na to školia personál
Zdielať na

Umývate si správne ruky? V nemocnici na to školia personál

BRATISLAVA / Už niekoľko epidémií žltačky - choroby špinavých rúk, nahlásil tento rok Úrad verejného zdravotníctva. Pondelok bude Svetovým dňom hygieny rúk. Nemocnice údajne dôkladne školia svoj personál. Ale vraj spomedzi bežných ľudí si len málokto dokáže umyť ruky tak, ako by bolo treba.

Piate podanie ruky

Myslíte si, že si správne umývate ruky? Požiadali sme deti, aby si umyli ruky. Natálka podala ruku Izabelke, a tá zase Martinovi. Experiment dokazuje, že vďaka zle umytej ruke môžete mikroorganizmy preniesť až na piate podanie ruky.

Nemocničný personál je tak vyškolený, že správne umytie mydlom či účinnou alkoholovou dezinfekciu rúk, by zvládli aj poslepiačky. "Správnou dezinfekciou a hygienou rúk dokážeme eliminovať viac ako 60 percent mikroorganizmov," informuje epidemiologička Elena Lazárová.

Vírus hepatitídy vydrží aj mesiac

No mikroorganizmy sa môžu skrývať aj za prsteňmi. Kľučky, mobily, klávesnice, tlačidlá na výťahoch či volanty sú doslova zoologické záhrady baktérií a vírusov. Toto sú tie najčastejšie, ktoré si odovzdávame na rukách.

"Vírus hepatitídy je veľmi odolný a na predmetoch vydrží aj jeden mesiac. Čo sa týka napríklad rotavírusu, tak ten môže zotrvávať na rukách niekoľko hodín a na hračkách aj niekoľko dní," dodáva hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Súvisiace články