Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Šmykľavá jazda na letných pneumatikách môže byť nebezpečná
Zdielať na

Šmykľavá jazda na letných pneumatikách môže byť nebezpečná

BRATISLAVA / Byť, či nebyť na zimných pneumatikách? Po takmer letných teplotách, keď si už väčšina z nás dala autá prezuť, je táto otázka na mieste. Najbližšie dni môžu byť pre vodičov na letných pneumatikách kruté.

Môže snežiť

Meteorológovia zdvíhajú prst a upozorňujú, že v najbližších dňoch máme rátať so snežením, a to dokonca aj v nižších polohách. Človek sa pred chladom ochráni tým, že na seba oblečie o nejakú tú vrstvu viac. Náročnejšie je to však s autom. Hlavne, ak ste už prezuli zimné pneumatiky na letné.

Počas predchádzajúcich dní, keď teplomer ukazoval na väčšine územia až letné teploty, nikomu nezišlo na um, že by znovu mohlo snežiť. Mnohí vodiči nechali aj autá prezuť, avšak teraz bude na cestách bezpečnejšie používať zimné pneumatiky. "V prípade, že vodiči majú prezuté na letné a teplota vonku poklesne pod 8´C, treba dávať pozor a jazdiť opatrne. Lebo priľnavosť pneumatiky k vozovke sa extrémne mení," upozorňuje servisná technička Gabriela Španitzová.

Zákon hovorí jasne

Letná pneumatika je od tej zimnej konštrukčne odlišna. Je zložená z tvrdšej gumy a má špeciálne lamely, ktoré umožňujú autu udržať sa na ceste. Aj pri nízkej rýchlosti sa môže stať auto na letných pneumatikách neovládateľným.

"Ak nasneží, a zákon hovorí jasne, že na súvislej vrstve snehu a ľadu nemáme čo robiť s letnými pneumatikami, tak my, čo sme už prezuli, neostáva nám nič iné, len nechať autá doma. Ak máme plánovanú cestu, v tom prípade už iba krokom, opatrne, veľmi opatrne a dúfať, že niekto predo mnou nezazmätkuje a že do neho netresnem," ozrejmuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

50 eur pokuta

V prípade, že budete na ceste sneh, či ľad a vy budete mať letné pneumatiky, hrozí vám prievan v peňaženke vo výške 50 eur. Suma za pokrčené plechy a nebodaj škoda na zdraví sa však nedá presne vyčísliť.

"Príčiny a miera zavinenia účastníkov dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania, často aj za prizvania znalca z odboru dopravy," konštatuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Denisa Baloghová.

Zaručená rada neexistuje

Rada, čo urobiť a ako ovládať auto na letných pneumatikách, keď je na vozovke sneh, neexistuje. Zaručenou radou v takomto prípade je odstaviť auto na parkovisku a kvôli bezpečnosti zbytočne neriskovať.

Sneh na vozovke však nekomplikuje len dlhé cesty vodičov, neplechu dokáže urobiť aj na krátkej trase. A keďže sú sviatky za rohom, nikoho by takéto zbytočné komplikácie nepotešili.

Súvisiace články