Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Stratené lietadlo spôsobilo chaos, ľudia rušia lety
Zdielať na

Stratené lietadlo spôsobilo chaos, ľudia rušia lety

BRATISLAVA / Stále viac ľudí vrátane Slovákov trpí silnou aviofóbiou, teda strachom z lietania. S týmto problémom sa dokonca obracajú na psychológa. Pre nich je napríklad sledovanie pátrania po zmiznutom malajzijskom lietadle veľmi náročné a ich niekedy až panický strach sa ešte stupňuje.

Strach z lietania obmedzuje

Zrýchlený tep, spotené dlane či roztrasený hlas. Toto prežíva množstvo ľudí len pri myšlienke, že by nasadli do lietadla. "Môj priateľ má už 25 rokov a nikdy nesedel v lietadle. Má naozaj obrovský strach z lietania," opísala slečna Denisa obavy svojho priateľa.

Príbeh zmiznutého malajzijského lietadla, ktorý sledujeme dennodenne v televízii, bude mať zrejme na ľudí trpiacich aviofóbiou dopad. Na dovolenku letecky zrejme nepocestujú ani toto leto. "Prípad strateného lietadla v priateľovi len umocňuje strach. Keď vidí, čo sa deje, nikdy nesadne do lietadla. Je to veľmi obmedzujúce," doplnila Denisa.

Nízka pravdepodobnosť nehody

Psychológ totiž vidí jasnú súvislosť medzi leteckými katastrofami a rozhodnutiami takýchto bojazlivých ľudí zrušiť svoj let. "U ľudí, ktorí trpia fóbiou z lietania umocní strach každá ďalšia informácia o havárii alebo záhade týkajúcej sa lietania. Ten sa prejavuje tak, že sa začnú potiť, búši im srdce," objasnil psychológ Karol Kleinmann.

Psychológ vidí jednoznačnú súvislosť medzi leteckými katastrofami, ktoré sa na nás valia a strachom z lietania. "To je taká ich obava z toho, že to nemajú pod kontrolou. Môže to byť kombinované so strachom z výšok," dodal psychológ. To, že sa práve vášmu lietadlu niečo stane je málo pravdepodobné. "Pravdepodobnosť, že sa lietadlu prihodí nehoda je jedna milióntina percenta," vysvetľuje súkromný letec Radoslav Kantor.

Aj hviezdy sa boja

So silnejšou či slabšou aviofóbiou bojuje aj mnoho známych ľudí. Halina Pawlowská sa v minulosti priznala, že bez upokojujúcej tabletky do lietadla nesadne. "Trasie sa mi žalúdok a chce sa mi vracať," opisuje prejavy strachu Pawlovská. Podobne prežíva lietanie aj spevák Kuly. "Potím sa a bojím sa. Jednoducho sedíte v lietadle a 10 kilometrov pod vami nie je nič," povedal.

Štefan Skrúcaný má na odbúranie strachu obľúbené riešenie. "Našťastie u mňa to nie je tá patologická forma obavy z lietania. Chápem, že napríklad do Thajska je veľmi náročné ísť trolejbusom. A preto sa istím tak, že väčšinou si dám nejaký ten pohárik pred nástupom do lietadla," vysvetlil Skrúcaný.

Vyskúšajte simulátor

Ani Ján Koleník dlho necestoval na niektoré miesta len preto, lebo odmietal letieť. Nie je to tak dávno, čo sa rozhodol čeliť svojmu strachu. "Povedal som si, že báť sa lietať nemá cenu," vysvetlil svoje rozhodnutie slovenský herec.
Nezabúdajte pritom, že kým vodičský preukaz na auto dostane väčšina z nás, pilotom sa len tak hocikto stať nemôže.

Ak sa chcete svojho strachu zbaviť, pomôcť vám v tom môžu napríkald aj špeciálne kurzy. V simulátore môžete zažiť štart, pristávanie, pilotovanie, evakuáciu alebo dym na palube. "Je to metóda, ako si všetko na nečisto vyskúšať," informovala manažérka kurzov lietania bez strachu alena Krejčíková.

Súvisiace články