Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Niečo sme našli, hlásia lietadlá v novej pátracej oblasti
Zdielať na

Niečo sme našli, hlásia lietadlá v novej pátracej oblasti

PERTH / Stratený boeing letel rýchlejšie, než sa doposiaľ predpokladalo. Kvôli vyššej spotrebe prišlo lietadlo o palivo skôr, ukázali nové údaje z radaru. Pátranie po zmiznutom lietadle sa posunulo na sever. Pätica lietadiel ohlásila, že na hladine objavili plávajúce predmety. V sobotu by na miesto mali doraziť lode. Informoval New York Daily News.

Počasie sa zlepšilo

Vymedzenie novej oblasti vychádza z údajov radarových dát nazbieraných počas letu medzi Juhočínskym morom a Malackým prielivom. Lietadlo podľa údajov letelo rýchlejšie, takže sa jeho dolet zmenšil. Pátranie po troskách v posledných dňoch znemožňovalo zlé počasie. Do záchrannej akcie sa dnes nanovo pustili pátracie lietadlá, píše NY Daily News.

Nádej na nájdenie boeingu v stredu zvýšila satelitná spoločnosť GISTDA, ktorá oznámila, že jej technológie odhalili v mori 2 700 kilometrov od Perthu zhruba 300 plávajúcich predmetov o veľkosti od dvoch do 15 metrov. Či ide o trosky zmiznutého lietadla, nie je schopná spoločnosť potvrdiť. Tie sa nachádzali zhruba 200 kilometrov od miesta, na ktorom predtým francúzsky satelit objavil 122 objektov.

Odškodné plus žaloba

Lietadlo letiace 8. marca z Kuala Lumpur zmenilo kurz a namiesto do Pekingu zamierila na juh. Na palube bolo 239 ľudí. Malajzijské úrady vylúčili, že niekto z nich mohol tragédiu prežiť. O príčine havárie sa i naďalej špekuluje. Vyšetrovatelia vyjadrili podozrenie, že lietadlo niekto zámerne odklonil tisíce kilometrov od plánovanej trasy.

Čínske poisťovne začali vyplácať pozostalým odškodné. Väčšina príbuzných plánuje podať na leteckú spoločnosť Malaysia Airlines a výrobcu lietadla, americkú spoločnosť Boeing Co., žalobu.

Malajzia stráca turistov

Čínska štátna kancelária už v súvislosti so zmiznutým boeingom zaznamenala prudký pokles záujmu o turistické lety do Malajzie. Ďalšia kancelária prestala prijímať rezervácie na lety spoločnosti Malaysia Airlines a prijaté rezervácie previedla na iné letecké spoločnosti.

Pre Malajziu je nedôvera čínskych turistov ekonomikou stratou. Minulý rok počet návštevníkov z Číny vzrástol o 15% na 1,8 milióna ľudí, ktorí tvoria jednu z najpočetnejších skupín návštevníkov Malajzie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy