Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predmety v oceáne sú podľa úradov troskami strateného lietadla
Zdielať na
Zahraničie

Predmety v oceáne sú podľa úradov troskami strateného lietadla

KUALA LUMPUR / Pátranie po troskách zmiznutého malajzijského lietadla na odľahlom juhu Indického oceánu sa v stredu opäť obnovilo. Do oblasti veľkej ako Aljaška bolo vyslaných 12 lietadiel a dve lode, aby hľadali hmatateľné dôkazy o tom, že boeing letu MH370 pred viac ako dvoma týždňami skutočne skončil z neznámych dôvodov práve v tejto oblasti. Podľa najnovších informácií sa tak prípad blíži k rozuzleniu.

Pravdepodobne sa našli trosky

"Urobme si v tom jasno. Doposiaľ sme neidentifikovali ani nenašli žiadne trosky zo zmiznutého lietadla," oznámil ešte v stredu ráno austrálsky minister obrany David Johnston. Podľa najnovších informácií ale satelitné zábery zaznamenali v oblasti pátrania 122 nových objektov, ktoré by mohli byť troskami nezvestného lietadla.

Po pondelňajšom zdrvujúcom oznámení úradov o tragickom konci cestujúcich letu malajzijských aerolínií, sa tak potvrdzuje najhorší scenár. Malajzijské úrady tieto rozptýlené objekty považujú za trosky z lietadla. Nález však musia overiť záchranári.

Pátranie bolo obnovené

Stratené lietadlo podľa expertov nepochybne skončilo v južnej časti indického oceánu. Odborníci sa opierajú o nové technológie a tiež najnovšie informácie z britského satelitu. Ten s lietadlom cez takzvané "zaťukania" komunikoval hodiny po jeho zmiznutí. Z toho dôvodu už ani odborníci ani úrady nedávajú 239-im ľuďom na palube najmenšiu šancu na prežitie.

Boeing putoval na juh

Boeing 777 sa podľa najnovších výpočtov vybral južným koridorom a skončil v oceáne tisíce kilometrov od pevniny. Naznačuje to aj komunikácia letu s britským satelitom INMARSAT - vysielač satelitu zachytával signál z letu každý hodinu až do približne 8. hodiny ráno. Vďaka novej inovatívnej metóde odborníci vymedzili oblasť asi 80 tisíc štvorcových kilometrov v oceáne, kde mohlo lietadlo spadnúť.

Pátrači dávajú do akcie všetko

Na správy stále čakajú desiatky nahnevaných a deprimovaných príbuzných stratených cestujúcich, ktorí neveria oficiálnemu malajzijskému prehláseniu o páde lietadla do oceánu. Malajzia zmenšila oblasť pátrania po nezvestnom boeingu na územie s rozlohou 1,6 milióna kilometrov štvorcových, čo je 20 percent doteraz prehľadávanej oblasti.

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak na pondelkovej mimoriadnej tlačovke oznámil, že lietadlo sa podľa dostupných údajov zrútilo na juhu Indického oceánu a že nešťastie nikto neprežil. "Dávame do pátrania všetko, čo máme," povedal v stredu austrálsky premiér Tony Abbott. "Je to pravdepodobne to najmenej dostupné miesto, aké si viete predstaviť. Je to tisíce kilometrov odvšadiaľ, ale sme najbližšie. Spravíme, čo bude v našich silách, aby sme túto záhadu vylúštili," objasnil.

Ihla v kope sena

Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť, ktorý pre Malajziu koordinuje pátranie, uviedol, že stredajšie pátranie sa bude zameriavať na oblasť veľkú 80 000 kilometrov štvorcových. Prehľadávaná oblasť sa nachádza zhruba 2 500 kilometrov juhozápadne od západoaustrálskeho prístavu Perth. "Nehľadáme ihlu v kope sena - stále sa ešte snažíme určiť, kde je vôbec to seno," povedal námestník austrálskeho ministra obrany Mark Binskin.

Lietadlo linky MH370 sa stratilo z radarov v noci na 8. marca počas cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetrovatelia už dávnejšie vyjadrili podozrenie, že lietadlo niekto zámerne odklonil tisícky kilometrov od plánovanej trasy. Špekuluje sa aj o únose či sabotáži. Vylúčené nie sú ani technické problémy.

"Urobme si v tom jasno. Doposiaľ sme neidentifikovali ani nenašli žiadne trosky zo zmiznutého lietadla," ozrejmil v stredu austrálsky minister obrany David Johnston. Podľa najnovších informácií ale satelitné zábery zaznamenali v oblasti pátrania 122 nových objektov, ktoré by mohli byť troskami nezvestného lietadla. Na miesto už mieria pátracie tímy.

Príbuzní pádu lietadla neveria

Čínski príbuzní pasažierov odmietli informáciám Malajzie uveriť a v utorok protestovali pred malajzijskou ambasádou v Pekingu. Čínsky námestník ministerstva zahraničia Sie Chang-šeng vyzval Malajziu, aby Pekingu poskytla príslušnú satelitnú analýzu, na základe ktorej sa dospelo k záveru o tragickom konci lietadla.

Pátracie tímy v predchádzajúcich dňoch zbadali z lietadiel v Indickom oceáne množstvo predmetov, ktoré by mohli byť troskami stroja. Prehľadávanie oceánu ale v utorok skomplikoval prudký vietor, silný dážď a zlá viditelnosť, čo ohrozovalo bezpečnosť pátrajúcich lietadiel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy