Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záznam z kokpitu strateného lietadla nenaznačuje nič podozrivé
Zdielať na

Záznam z kokpitu strateného lietadla nenaznačuje nič podozrivé

KUALA LUMPUR / Záznam z kokpitu strateného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nenaznačuje nič podozrivé. Vyplýva to z prepisu konverzácie pilotov s kontrolnou vežou, ktorý zverejnil britská denník The Daily Telegraph.

Čínsky satelit objavil v južnej časti Indického oceánu ďalšie objekty, ktoré by mohli byť troskami malajzijského lietadla. Na tlačovej konferencii to v sobotu oznámil malajzijský minister dopravy s tým, že o bližších podrobnostiach budú skoro informovať čínske úrady.

Naposledy zaželal dobrú noc

Prepis rozhovoru je zaznamenaný z posledných 54 minút komunikácie druhého pilota Fariqa Abdula Hamida s leteckými dispečermi. Jeho posledné slová v sobotu 8. marca o 1:19 zneli: "Dobre, dobrú noc." Od tej doby po lietadle, ktoré smerovalo z Kuala Lumpur do Pekingu, nie sú žiadne stopy.

Podľa analytikov, ktorí prepis konverzácie pre britský denník skúmali, hlásenia vyzerajú "úplne bežne". Dve veci ale považujú za divné. Tou prvou je odkaz z kokpitu o 1:07, kedy pilot hovorí, že lietadlo sa pohybuje vo výške 35 000 stôp (10 668 metrov). Toto oznámenie nebolo potrebné, pretože pilot to isté veži povedal už o šesť minút skôr.

Leteli cez mŕtve miesto

Na druhej strane je ale pravda, že práve o 1:07 odoslal svoju poslednú správu z lietadla identifikačný systém ACARS, ktorý bol následne ručne odpojený. A vyšetrovatelia sa domnievajú, že k tomu došlo ešte predtým, než druhý pilot Hamid povedal svoje posledné slová.

Druhou zvláštnou vecou, ktorá naznačuje, že stratenie lietadla nemusela byť nehoda, je podle odborníkov to, že ku strate komunikácie s lietadlom a zmene jeho trasy došlo pri predávke od leteckých dispečerov z malajzijského Kuala Lumpur dispečerom vo vietnamskom Ho Či Minovom Meste. "Ak by som chcel ukradnúť lietadlo, toto by bol moment, kedy to urobím," povedal bývalý britský pilot Stephen Budygan. Ako dodal, v tomto okamžiku totiž existuje určité "mŕtve miesto", kedy jediný raz počas letu nemusel byť stroj zo zeme vidieť.

Dva objekty, ktoré vyčarili nádej

Pátranie po stratenom lietadle neprinieslo ani v piatok žiadny výsledok. Medzinárodný tím pod austrálskym vedením v sobotu ráno opäť zahájil pátraciu akciu v odľahlej oblasti Indického oceánu, kde podľa štvrtkového oznámenia austrálskeho premiéra Tonyho Abbotta satelit zaznamenal dva objekty, ktoré by mohli byť časťami zmiznutého Boeingu-777.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy