Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pátranie po lietadle na "konci sveta". Čína posiela vojnové lode
Zdielať na

Pátranie po lietadle na "konci sveta". Čína posiela vojnové lode

SYDNEY / Medzinárodný tím vedený Austráliou dnes obnovil v odľahlej oblasti Indického oceánu pátranie po nezvestnom lietadle spoločnosti Malaysia Airlines. Hľadajú miesto, kde podľa štvrtkového oznámenia austrálskeho premiéra Tonyho Abbotta satelit zaznamenal dva objekty, ktoré by mohli byť časťami zmiznutého Boeingu 777. Informovala agentúra Reuters.

Pátracie lietadlá, vojnové lode

Oblasť je extrémne odľahlá, oceán dosahuje hĺbku až tri kilometre a objaviť jasný dôkaz, že vrak lietadla sa nachádza práve tam, bude mimoriadne náročné.

Čínska vláda vyslala do pátracej akcie po zmiznutom malajzijskom lietadle tri vojnové lode, aby pomohli hľadať prípadné trosky v južnej časti Indického oceánu.

Pátracia misia z Austrálie do oblasti bičovanej búrkou vo vzdialenosti asi 2 500 kilometrov juhozápadne od Perthu poslala päť lietadiel, píše agentúra Reuters.

Čínska vláda dnes oznámila, že do pátracej akcie po zmiznutom malajzijskom lietadle vyslala tri vojnové lode, aby pomohli hľadať prípadné trosky v južnej časti Indického oceánu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítajte viac: http://www.ta3.com/clanok/1037086/cina-poslala-tri-vojnove-lode-patrat-po-zmiznutom-malajzijskom-lietadle.html

Najnedostupnejšie miesto na svete

Štyri vojenské plavidlá vyslala aj Čína. Zatiaľ ale nie je jasné, ako rýchlo môžu oblasti pátrania doraziť. Už včera na miesto priplávala nórska námorná loď, námorníci za pomoci svetlometov a ďalekohľadov pátrali celú noc, avšak bezvýsledne.

Vyšetrovatelia uviedli, že predmety objavené v jednej z najodľahlejšej časti zemegule sú dôveryhodnou návnadou – ale ničím viac. "Je to najnedostupnejšie miesto, aké si na Zemi viete predstaviť. Ale ak sa tam niečo nachádza, tak to nájdeme," povedal premiér Tony Abbott novinárom. "Dlhujeme to rodinám tých, ktorí boli na palube," dodal.

Únos, sabotáž alebo technické problémy

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že let 370, ktorý krátko po polnoci 8. marca odštartoval z Kuala Lumpur do Pekingu, bol úmyselne odklonený tisíce kilometrov od svojej plánovanej trasy. Sústreďujú sa predovšetkým na teóriu únosu či sabotáže, ale vyšetrovatelia nevylúčili ani technické problémy.

Zdroj blízky pátraniu, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, uviedol, že môže trvať niekoľko dní, než sa podarí zistiť, či objekty zaznamenané satelitom pochádzajú z nezvestného lietadla. Vo štvrtok pátranie komplikoval vietor, oblačnosť a dážď. Dnes je počasie dobré, hladina oceánu pokojná, avšak v ďalších dňoch opäť hrozí dážď a silný vietor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy