Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Takto mohlo zmiznúť lietadlo. Expertom pomáha aj NASA
Zdielať na

Takto mohlo zmiznúť lietadlo. Expertom pomáha aj NASA

KUALA LUMPUR / Mohlo veľké lietadlo s 239 ľuďmi na palube prekĺznuť radarom a dostať sa cez hranice? Toto je kľúčová otázka, ktorú riešia vyšetrovatelia v súvislosti so zmiznutým lietadlom malajzijských aerolíniek, ktoré sa stratilo 8. marca na trase medzi Kuala Lumpur a Pekingom.

Preletelo pod radarmi?

Radary majú určité slepé miesta a je naozaj možné, aby lietadlo preletelo tak nízko, že ostane jednoducho nepovšimnuté. "Je možné, že lietadlo preletelo cez pohoria tak, že ho radary nezachytili. Skúsený pilot sa skutočne vie vyhnúť radarom. Takéto niečo skúsili Američania, keď sa pri love na Usámu bin Ládina potrebovali dostať do Pakistanu," objasnil bezpečnostný konzultant a bývalý špeciálny agent FBI Jeffrey Beatty. 

Aj podľa malajzijského denníka New Straits Times mohlo lietadlo využiť hornatý terén, aby sa vyhlo radarom. Muselo by letieť vo výške maximálne 1,5 kilometra. Analytici ale nad týmto tvrdením krútia hlavou. Bolo by extrémne náročné, aby takéto veľké lietadlo letelo pri zemi takú dlhú dobu.

Experti sa rozchádzajú

"1,5 kilometra nie je až tak nízko, aby ho nebolo vidno," povedala letecká expertka Mary Schiavo. "Je to veľmi nepravdepodobné. Jedine, že by sme preceňovali schopnosti radarov v niektorých krajinách," dodala. Ako uvidela televízia CNN, vojenské radary v blízkosti súostrovia Andamany a Nikobary nie sú dostatočne monitorované, takže stroj mohol prekĺznuť bez povšimnutia.

Iný expert, Greg Charvat si myslí, že to je možné. "Ak ale chcete prekĺznuť bez povšimnutia, musíte mať naozaj detailné informácie o type radarov, ich rozmiestnení, výške a podobne," vysvetlil. "Ktokoľvek bol v kokpite lietadla musel mať skutočne dokonale naplánovanú cestu, aby sa vyhol radarom, " dodal Charvat. 

Pátra aj Čína

Po zmiznutom lietadle začala pátrať aj Čína. Nad územím tejto obrovskej krajiny vedie jedna z dvoch predpokladaných trás letu po prerušení kontaktu s posádkou. Ide o trasu, ktorá je spojnicou severného Thajska s oblasťou na hranici medzi Kazachstanom a Turkménskom. Druhou je koridor medzi Indonéziou a Indickým oceánom. Vláda v Pekingu medzitým uviedla, že o žiadnom zo svojich 153 občanov na palube strateného stroja nemá dôkazy, že by bol v kontakte s teroristickou skupinou. Číňania ďalej oznámili, že do pátrania zapoja 21 satelitov. Ruku k dielu pridá aj NASA. A to vyhodnocovaním snímok zo satelitov a Medzinárodnej vesmírnej stanice.   

Boeing vlajkového dopravcu Malaysia Airlines s 239 osobami na palube zmizol 8. marca počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Malajzijská vláda po vyše týždni potvrdila dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí. Podľa predstaviteľov Malaysia Airlines množstvo paliva postačovalo na približne osemhodinový let.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy