Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Spáchal pilot lietadla samovraždu? Pátranie pokračuje...
Zdielať na

Spáchal pilot lietadla samovraždu? Pátranie pokračuje...

KUALA LUMPUR / Vyšetrovanie zmiznutého malajzíjskeho lietadla sa stále viac sústreďuje na oboch pilotov stroja, ktorý sa pred viac ako týždňom stratil. Na palube bolo 239 ľudí a lietadlo smerovalo z Kuala Lumpur do čínskeho Pekingu.

Rozlúčili sa...

Spoločnosť Malaysia Airlines uviedla, že posledné slová adresované z lietadla dispečerom na zemi, povedal druhý pilot lietadla. A to krátko po ručnom odpojení identifikačného systému ACARS. Načasovanie poslednej správy a pokojný hlas jej autora len podporujú podozrenie, že obaja piloti, či jeden z nich, sa mohli podieľať na zmiznutí lietadla.  

Letoví kontrolóri na zemi zachytili ako poslední správu z kokpitu lietadla rozlúčenie "V poriadku, dobrú noc". Uvoľneným hlasom ju podľa predbežného vyšetrovania preniesol druhý pilot stroja. Vyšetrovatelia konštatovali, že dotyčný v tu chvíľu zrejme musel vedieť o odpojení identifikačného systému ACARS.

Niečo sa dialo s pilotmi

Podľa agentúry AFP sa taktiež americká rozviedka pri svojom vyšetrovaní zameriava na kapitána lietadla, Zaharieho Ahmada Shaha (53) a druhého pilota Fariga Abdula Hamida (27).

"Všetky informácie, ktoré som získal od bezpečnostných úradov, od národného protiteroristického centra a tajných služieb naznačujú, že sa niečo dialo s pilotmi," citovala agentúra AFP predsedu bezpečnostného výboru Snemovne reprezentantov Michaela McCaula. "Domnievam sa, že všetky stopy vedú do kokpitu, k prvému a druhému pilotovi," dodal.

Pátranie po zmiznutom lietadle sa pôvodne zameralo na oblasť okolo malajziských brehov, teda do miest posledného kontaktu s dispečermi. na základe predpokladov, že niekto zámerne odpojil komunikačné zariadenie a počas letu ho prinútili zmeniť smer, boli vytýčené nové zóny hľadania - prvý medzi severom Thajska a Kazachstanom, druhá v južnej časti Indického oceánu na juh od Indonézie.

Lietadlo hľadá 26 krajín

V pondelok Malajzia oznámila, že pátranie už bolo zahájené v severnom a južnom koridore. Špekuluje sa, že po prerušení kontaktu s dispečermi lietadlo pokračovali v ceste ešte niekoľko hodín. Do hľadania sa zapojilo 26 krajín.

Dve tretiny cestujúcich Boeingu 777 boli Číňania a Peking znova kritizoval Malajziu za riešenie situácie. Čína vyzvala Malajziu, aby "okamžite" rozšírila pátranie po nezvestnom malajziskom lietadle a poskytovala o pátraní jasnejšie informácie.

"Pátracie a záchranné úsilie je momentálne zložitejšie a oblasť je väčšia. Dúfame, že Malajzia bude poskytovať zainteresovaným krajinám podrobnejšie a presnejšie informácie," prehlásil na tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Chung Lej.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy