Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zmiznuté lietadlo muselo zmeniť kurz, vyšetrovatelia pripúšťajú únos
Zdielať na

Zmiznuté lietadlo muselo zmeniť kurz, vyšetrovatelia pripúšťajú únos

KUALA LUMPUR / Analýza signálov zo strateného malajzijského lietadla ukazuje, že beoingu zrejme došlo palivo a zrútilo sa do Indického oceánu. Stroj mieril z Kuala Lumpur do Pekingu, avšak odklonil sa od plánovanej trasy a po stratenom spojení preletel stovky kilometrov. Informovala agentúra Reuters.

Prvé skutočné stopy

Menej pravdepodobná je druhá verzia - stroj zamieril priamo k Indii. Malajzijskí odborníci už oznámili, že lietadlo niekto uniesol. Stroj sa vraj vyhýbal radarom. Podľa premiéra Malajzie ide o bezprecedentnú situáciu. Potvrdil, že boeing zaznamenal armádny radar.

Údaje získané zo signálov, ktoré vysielalo lietadlo satelitom, boli interpretované tak, že vznikli dve analýzy. Podľa nemenovaného zdroja boli dáta mätúce. Podľa agentúry Reuters ide o prvé skutočné stopy, ktoré by mohli viesť k objasneniu osudu letu MH370.

V poriadku, dobrú noc

Stroj leteckej spoločnosti Malaysia Airlines letel v piatok z Kuala Lumpur do Pekingu. Posádka so zemou prestala komunikovať asi po hodine letu východne od pobrežia Malajzie neďaleko prístavu Kota Bharu. "V poriadku, dobrú noc," znel posledný odkaz pilota.

Na palube bolo 239 osôb, prevažne obyvateľov Číny. Zverejnená posledná komunikácia medzi strateným boeingom a letovým dispečerom naznačuje, že pár minút predtým, než lietadlo zmizlo nad Juhočínskym morom, bolo na palube všetko v poriadku.

Neznámy motív

Úrady sa domnievajú, že lietadlo sa z plánovanej trasy odklonilo úmyselne. Stroj totiž vysielal signály na satelity až päť hodín po svojom zmiznutí. Odborníci dospeli k záveru, že niekto so skúsenosťami s lietaním zrejme stroj uniesol.

Správu potvrdil i premiér Malajzie na mimoriadnej tlačovej konferencii s tým, že pátranie po lietadle pokračuje. Komunikačné zariadenie zrejme vypol únosca, ktorý zároveň zmenil smer letu. Žiadny motív tohto činu ale nie je známy. Nikto sa k nemu neprihlásil.

Teroristov vylúčili

Lietadlo zachytil vojenský radar po tom, čo stroj zmizol z civilných radarov. Úrady vyšetrujú veškeré súvislosti incidentu s pozadím oboch pilotov, desiatich členov posádky a 227 pasažierov na palube.

Interpol
už skôr identifikoval dvoch pasažierov, ktorí do lietadla nastúpili s ukradnutými pasmi. Ide o Iráncov, ktorí ale podľa dostupných informácii neboli napojení na teroristov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy