Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci pozor! Aj vy môžete pomôcť nájsť zmiznuté lietadlo
Zdielať na

Slováci pozor! Aj vy môžete pomôcť nájsť zmiznuté lietadlo

BRATISLAVA / Aj vy - ľudia, ktorí toto čítate môžete pomôcť malajzijským expertom nájsť zmiznuté lietadlo a vyriešiť tak záhadu, ktorá nedáva svetu spávať už takmer päť dní. Do akcie sa zapojili už tisíce ľudí, ktorí dobrovoľne skúmajú satelitné snímky. Možno to budete práve vy, kto bude mať šťastie!

Pátracia akcia

Tisícky samaritánov a dobrovoľníkov sa podujali na neľahkú misiu a pomocou detailných satelitných snímok, ktoré zabezpečuje DigitalGlobe, prehľadávajú každučký kúsok šíreho mora. "Je to ako hľadať ihlu v kope sena, až na to, že tá kopa sena je v tomto prípade oceán," opísal pre CNN zložitosť situácie Luke Barrington z DigitalGlobe. Hľadajte teda všetko, čo vyzerá zaujímavo - trosky prípadne záchranné člny. 

Cieľom akcie je zorganizovať ľudí, aby pomohli prehľadávať takmer 2- tisíc štvorcových kilometrov oceánu na satelitných snímkach na jednej zo stránok DigitalGlobe - Tomnod.com. Snímky na stránke stále pribúdajú, takže práce je naozaj dosť.

Každý môže pomôcť

"Častokrát prehľadávame územia, ktoré sú priveľké alebo hľadáme objekt, ktorý nie a nie nájsť. Bez pomoci stoviek tisíc dobrovoľníkov by sme pravdepodobne nič nenašli," povedal Barrington. Jeden dobrovoľník, Mike Seberger, našiel po niekoľkých minútach hľadania v oceáne zaujímavý objekt, ktorý sa tvarom podobal na Boeing 777-200.

Jeho nález uverejnila aj stránka CNN. "Najskôr som si povedal, že to nemôže byť nič. Nemôžem nájsť predsa niečo tak rýchlo. Ale keď som sa na to pozrel bližšie, vyzeralo to úplne ako lietadlo," opísal svoje dojmy potenciálny nálezca lietadla. "Keď som sa ale na snímku pozrel objektívne, vyzeralo to síce ako Boeing 777-200, ale myslím, že to bude skôr loď," dodal. K jeho nálezu sa podľa CNN doposiaľ nikto nevyjadril. 

Zatiaľ bez stopy

Od záhadného zmiznutia lietadla ubehlo už takmer päť dní a doposiaľ nikto nevie, čo sa so strojom, ktorý viezol 239 ľudí, vlastne stalo. Scenáre, nad ktorými uvažujú skúsení odborníci, si môžete prečítať TU.

 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy