Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pátranie pokračuje, nájdené objekty nepatria zmiznutému lietadlu
Zdielať na

Pátranie pokračuje, nájdené objekty nepatria zmiznutému lietadlu

KUALA LUMPUR / 34 lietadiel, 40 lodí, tímy zo siedmych krajín, ale žiaden výsledok! Ani obrovská snaha neznamenala žiaden pokrok v pátraní po zmiznutom lietadle, ktoré sa stratilo z radarov už pred dvomi dňami. Príbeh letu 370 malajzijských aerolínií tak naďalej ostáva tajomstvom.

Neúspešné pátranie

Beznádej! Tak by sa dal charakterizovať pocit pátračov, ktorí prehľadávajú každučký centimeter Thajského zálivu a stále bezvýsledne. "Bohužiaľ, nenašli sme nič, čo by mohlo patriť zmiznutému lietadlu," informoval riaditeľ Malajzijského úradu pre civilné letectvo Azharuddin Abdul Rahman. 

Aj po 48-ich hodinách ostáva tajomstvo strateného lietadla nedotknuté. Rahman vylúčil, že by sa našli dvere lietadla. "Túto správu vietnamské úrady nepotvrdili," oznámil. Rovnako nepravdivá je podľa neho aj správa o tom, že sa našiel chvost zmiznutého stroja.

Planá nádej

Hneď na druhý deň svitla pátračom nádej. Singapurské pátracie lietadlo objavilo objekt, ktorý by mohol pochádzať z trosiek lietadla. Ako ale uvádza CNN, táto správa sa nepotvrdila. Jediná stopa, ktorú teda zatiaľ vyšetrovatelia majú je ropná škvrna, ktorú spozorovalo vietnamské lietadlo asi 145 kilometrov od ostrova Tho Chu.

Doposiaľ nebolo zaznamenané žiadne núdzové volanie a tak boli rodinní príslušníci pasažierov letu vyzvaní, aby sa pripravili na najhoršie. "Je veľmi zvláštne, že lietadlo jednoducho zmizlo. Sme absolútne zmätení," povedal Rahman.

Do cieľa neprileteli

Letadlo malajzijských aerolínií letiace z Kuala Lumpur sa z radarov stratilo v piatok SEČ. Boeing 777 - 200 ER s 227 pasažiermi a 12 členmi posádky už teda do cieľovej destinácie, Pekingu, nedoletel. Do pátrania sa zapojili pátrači z Vietnamu, Číny, Singapuru, Indonézie, USA, Thajska, Austrálie a Filipín, ktorí prehľadávajú Thajský záliv. 

Na palube bolo 154 cestujúcich z Číny a Taiwanu, 38 Malajzijčanov, piati Indi a traja americkí občania. Päť pasažierov bolo mladších ako päť rokov. VIAC TU. 

Teroristický útok?

Udalosť naberá tajomné kontúry aj v súvislosti s pasažiermi, ktorí cestovali s falošnými pasmi. Podľa predbežných informácií, zatiaľ s ukradnutými dokladmi cestovali dvaja ľudia. Nevylučuje sa však, že takýchto cestujúcich bude nakoniec viac. Cestujúci, ktorí sa do lietadla dostali s ukradnutými pasmi údajne kupovali letenky spolu. Do úvahy teda pripadá aj možnosť teroristického útoku. 

"Zatiaľ je príliš skoro hovoriť o súvislosti medzi ukradnutými pasmi a pádom lietadla. Neospravedlniteľné je, že sa na palubu lietadla dostali osoby s ukradnutými dokladmi, ktoré sú dokonca v databáze Interpolu," vyjadril obavy generálny sekretár Interpolu Ronald K. Noble.

 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy