Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Koniec nádeje? V Juhočínskom mori objavili neznámy predmet
Zdielať na

Koniec nádeje? V Juhočínskom mori objavili neznámy predmet

KUALA LUMPUR, HANOJ / Lietadlo vietnamského námorníctva objavilo v nedeľu pri južnom pobreží Vietnamu predmet, ktorý by mohol byť súčasťou nezvestného lietadla z Malajzie s 239 ľuďmi na palube. Isté to ale nie je.

Fragment okna

Oznámil to v nedeľu podľa agentúry Reuters vietnamský úrad pre civilné letectvo. Po lietadle, ktoré sa stratilo z radarov v piatok SEČ, pátra 40 lodí a 34 lietadiel z niekoľkých krajín, zoznam pasažierov preveruje Interpol. VIAC TU.

Vietnamské pátracie tímy ďalej potvrdili, že na hladine Juhočínskeho mora objavili trosky, ktoré by mohli patriť zmiznutému stroju malajzijskej leteckej spoločnosti. Podľa predbežných odhadov by mohlo ísť o fragment okna. To by mohlo napovedať teórii o výbuchu na palube stroja Boeing 777. Väčšie časti stroja, ktorý náhle zmizol z radarov, sa na mori nájsť zatiaľ nepodarilo.

Lietadlo sa vracalo späť

Malajzijské úrady preverujú v súvislosti so zmiznutím lietadla aj možnosť teroristického útoku, citovala agentúra AFP ministra dopravy. Záznamy z radarov naznačujú, že sa lietadlo pred svojím zmiznutím vracalo naspäť.

Námorné hliadky po zmiznutom stroji pátrali celú noc, lietadlá čakali na ráno, informovala BBC. Letecká spoločnosť Malaysia Airlines v nedeľu ráno uviedla, že vrak lietadla zatiaľ nebol nájdený.

Preverujú možnosť teroristického útoku

Podľa malajzijského ministra dopravy Hishamuddina Husseina úrady zisťujú identitu štyroch podozrivých pasažierov, sú kvôli tomu v kontakte s rôznymi ambasádami. Preverujú aj možnosť teroristického útoku. Okrem toho sa zamerali na záznamy z bezpečnostných kamier na letisku. "Naše spravodajské služby sú v pohotovosti a informované boli aj úrady zaoberajúce sa bojom proti terorizmu," povedal Hussein, ktorý je zároveň ministrom obrany.

Potvrdil, že sa vyšetrovatelia z jeho krajiny už stretli s kolegami z amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a že preverujú dôkladne celý zoznam cestujúcich. Do miest, kde mohlo dôjsť k pádu lietadla, zamierili tiež experti z amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB). Sú medzi nimi i technici zo spoločnosti Boeing. Ako uviedla NTSB vo svojom prehlásení, tím vyrazil do Ázie kvôli diaľke cesty už teraz aj napriek tomu, že zatiaľ nebol objavený vrak lietadla.

Časť krídla sa porušila

Ahmad Johari Yahya z MAS priznal, že stroj si pri kolízii s iným lietadlom v roku 2012 poškodil krídlo. "Časť krídla, asi meter, sa roztrhla. Firma Boeing to opravila a dala nám povolenie ďalej lietadlo používať. Opravu schválili náležité úrady," povedal Yahya.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy