Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štyri scenáre zmiznutia lietadla. Toto sa mohlo stať
Zdielať na

Štyri scenáre zmiznutia lietadla. Toto sa mohlo stať

BRATISLAVA / Boeing 777, jeden z najspoľahlivejších strojov, sa jednoducho vyparil. Od záhadného zmiznutia lietadla ubehli už takmer štyri dni a doposiaľ nikto nevie, čo sa so strojom, ktorý viezol 239 ľudí, vlastne stalo. Tu sú scenáre, nad ktorými uvažujú skúsení odborníci.

1. Bomba na palube alebo pokus o útok

Je známe, že sa na palube nachádzali dvaja ľudia s kradnutými pasmi. Je možné, že niekto, kto nastúpil na palubu lietadla ho jednoducho vyhodil do vzduchu. "Nemuselo ísť nevyhnutne o teroristický útok. Mohla to byť len skúška pred plánovaným útokom," vyjadrila sa pre CNN generálka Mary Schiavo z amerického ministerstva dopravy. 

Vyšetrovateľom sa podarilo identifikovať jedného z mužov, ktorý letel s falošným pasom. Bol ním 19- ročný Iránec, ktorý chcel v Nemecku požiadať o azyl. Malajzijská polícia nepredpokladá, že by mal väzby na teroristov.

Doposiaľ sa ale nenašlo nič v spojitosti s týmto lietadlo, čo by naznačovalo výbuch. Mohlo sa stať, že by lietadlo len tak vybuchlo a nezanechalo by po sebe žiadne stopy, ale to by bolo niečo doposiaľ neslýchané. 

Ale čo satelity? Nezaznamenali by nejaký náznak explózie? Podľa Briana Weedena, satelitného experta, je to veľmi nepravdepodobné. Desiatky satelitov obiehajú Zem, ale je málo pravdepodobné, že by niektorý z nich bol v správnom čase na správnom mieste a zachytil by nejaký signál.

2. Scenár: Únos

Predtým ako lietadlo zmizlo, radary zachytili, že zmenilo smer a vracalo sa späť do Kuala Lumpur. Je teda možné, že by únoscovia prinútili pilota zmeniť kurz? Doposiaľ ale nie sú žiadne správy o tom, že by sa posádka pokúsila vyslať signál o únose. 

3. Mechanické zlyhanie

Fakt, že sa zatiaľ nenašli trosky lietadla naznačuje možnosť, že sa pilot snažil núdzovo pristáť. Ak lietadlo pristálo na vode v celku, je možné, že sa jednoducho potopilo v oceáne. Prečo ale nebolo vyslané žiadne núdzové volanie?

4. Chyba pilota

Doposiaľ nie sú žiadne dôkazy o tom, že by pilot pochybil. Niektorí experti prirovnávajú zmiznutie Boeingu 777 k Airbusu A 330, ktorý sa v roku 2009 zrútil do Atlantiku na trase medzi Parížom a Rio de Janeirom.

Po takmer dvojročnom prehľadávaní hlbokého oceánu sa nakoniec našli trosky lietadla. Narozdiel od tragédie v roku 2009 tentokrát pilot letel v dobrých poveternostných podmienkach. 

 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy