Skoro jasno
17°
Bratislava
Horúca stopa pomaly chladne. Pátranie stopla nulová viditeľnosť
Zdielať na
Zahraničie

Horúca stopa pomaly chladne. Pátranie stopla nulová viditeľnosť

KUALA LUMPUR/NEW YORK / Na mieste predpokladaného pádu lietadla muselo byť dnes kvôli nepriaznivému počasiu opäť prerušené pátranie po troskách. Teploty klesli pod nulu, fúka silný vietor a viditeľnosť je nulová. Všetky plavidlá boli z vymedzeného priestoru odvolané, zastavené je i letecké pozorovanie. Informoval New York Times.

122 nových objektov

Väčšina pozostalých po obetiach katastrofy nezvestného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines plánujú podať žalobu na leteckú spoločnosť a na výrobcu lietadla, americkú spoločnosť Boeing Co. Žaloba sa opiera o podozrenie, že haváriu má na svedomí technická porucha, informoval Los Angeles Times.

"Urobme si v tom jasno. Doposiaľ sme neidentifikovali ani nenašli žiadne trosky zo zmiznutého lietadla," oznámil ešte v stredu ráno austrálsky minister obrany David Johnston. Podľa najnovších informácií ale satelitné zábery zaznamenali v oblasti pátrania 122 nových objektov, ktoré by mohli byť troskami nezvestného lietadla.

Zapojených množstvo krajín

Práce na hľadaní trosiek havarovaného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines museli vo štvrtok pre nepriaznivé počasie opäť pozastaviť. Podľa austrálskych úradov operáciu obnovia až o 24 hodín. Dôvodom je "takmer nulová viditeľnosť" v južnej časti Indického oceánu.

Pátranie po troskách havarovaného lietadla v stredu obnovili po tom, čo sa poveternostné podmienky v južnom Indickom oceáne zlepšili. Do operácie je zapojených sedem vojenských a päť civilných lietadiel z celkovo šiestich krajín: Austrálie, Nového Zélandu, Spojených štátov, Japonska, Číny a Južnej Kórey. Na operácii sa podieľajú aj austrálske a čínske plavidlá.

Veriť rozprávke

Horúca stopa po lietadle na linke MH370 z Kuala Lumpur do Pekingu tak pomaly chladne. Zachytené objekty môžu byť pri rozbúrenom mori už stovky kilometrov ďalej od miesta určenia.

"Neviem presne povedať, čo sa na palube lietadla posledné minúty dialo, ale toto je ako veriť rozprávke o Jackovi a fazuľke. Myslím si, že je to medzinárodná záležitosť, ktorú by mali riešiť odborníci a nie ľudia, ktorí to nikdy predtým nerobili," myslí si brat jedného z pasažierov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy