Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Boj s časom, stratené lietadlo musia nájsť do týždňa
Zdielať na

Boj s časom, stratené lietadlo musia nájsť do týždňa

KUALA LUMPUR / Pátranie po troskách zmiznutého malajzijského lietadla posilnila v nedeľu austrálska vojnová loď s detektorom čiernych skriniek. Batérie v nich však vydržia už len pár dní. Medzitým z Indického oceánu vytiahli zatiaľ nešpecifikované predmety.

Drahá záležitosť

Najdrahšie pátranie v histórii letectva. Týmito slovami už dnes viacerí označujú pátranie po záhadne zmiznutom lietadle malajských aeroliniek. V Indickom oceáne najnovšie vylovili trosky, o ktorých sa predpokladalo, že by mohli patriť práve zmiznutému lietadlu.

Všetky nádeje v súvislosti s pátraním spľasli ešte skôr, ako sa vylovené predmety stihli poriadne usušiť. "Bola to rybárska pomôcka, plastová fľaša a ďalšia nádoba na tekutiny. Ani jeden z týchto predmetov nepatril k výbave lietadla," povedal šéf pátracieho tímu Liu Haiyong.

V mori sa totiž podľa prvých správ plavili už dávno predtým, než sa malajské lietadlo stratilo z radarov. Pátranie po zvyškoch lietadla tak pokračuje ďalej. Medzinárodné jednotky, prečesávajúce južnú časť Indického oceánu sú sústredené na austrálskej základni v Perthe. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme rozlúskli túto neuveriteľnú záhadu. Vy ste naši vyšetrovatelia, k vám sa upierajú zraky a nádeje ľudí z celého sveta," dodal.

Pátranie po čiernych skrinkách

Medzinárodné tímy v siedmych lietadlách a ôsmich lodiach prehľadávajú oblasť indického oceána. Austrálske plavidlo k nim dorazí približne o štyri dni. Okrem zariadenia pre detekciu čiernych skriniek vezie tiež samostatné podmorské plavidlo.

"Detektor zaznamenáva zvuk z čiernej skrinky približne na jednu míľu. Keď budeme mať záznam zo zvukového zariadenia,  vysunieme toto mobilné zariadenie," povedal Mark Mathews, kapitán jednej z pátracích lodí.

Ihla v kope sena

Pátracím tímom sťažuje prácu nielen odľahlosť miesta a nepriaznivé počasie, ale aj čas. Batérie v čiernych skrinkách majú len obmedzenú životnosť. Podľa odborníkov sa lokátor na palube strateného lietadla malajzijských aerolínii odmlčí už o týždeň. "Všetko závisí od vymedzenia pátracej oblasti. Teraz je prehľadávaná oblasť v podstate celý indický oceán, čo nám v boji s časom veľmi nepomáha," doplnil Mathews.

Zatiaľ neúspešným pátraním trpia najviac rodiny cestujúcich a posádky letu MH370. Do Malajzie dorazili ďalší čínski príbuzní, ktorí od malajzijských úradov žiadajú ospravedlnenie a pravdu o vyšetrovaní.

Márna nádej?

Nájdené objekty v indickom oceáne pre príbuzných nie sú dôkazmi o stroskotaní. Okrem toho v sebe stále živia nádej, že svojich najbližších uvidia živých a zdravých. "Sú stále nažive! Môj syn a aj všetci ostatní na palube! To lietadlo niekde skrývajú," verí otec jedného z pasažierov.

Či sú predmety vytiahnuté z oceánu pozostatky po stratenom lietadle ukáže až expertíza. Niektorým príbuzným však čínske poisťovne už začali vyplácať odškodné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy