Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ako zvládnuť dlhý pracovný deň? Tu je zopár tipov
Zdielať na

Ako zvládnuť dlhý pracovný deň? Tu je zopár tipov

BRATISLAVA / Každý, kto trávi v práci aspoň osem hodín denne, už určite zažil chvíle, kedy sa cítil byť menej výkonný. Našťastie ale existuje niekoľko tipov a trikov, ako sa počas celého dňa udržíte fit. A bez zívania!

Spravte si plán

Recept na zvládnutie dlhého pracovného dňa nie je až taký zložitý. Jednoducho si treba veci pekne naplánovať. Aj produktívny deň začína tak ako bežný, teda budíkom, raňajkami a prípravou ako takou. Toto by vám malo trvať minimálne hodinu.

Ráno pracovného dňa je najlepšie začať najťažšími úlohami, pretože vtedy sme najviac produktívni. Aby sme si toto tempo udržali čo najdlhšie je potrebné si popri práci robiť prestávky.

Na začiatok si stačí nájsť inú, menej náročnú pracovnú činnosť. "Takých päť minút na oddych je ok," vysvetlila psychologička Univerzity Komenského Eva Letovancová. Ak vám to nestačí, tak podľa odborníka na plánovanie času Andreja Mikulu zaberie aj niečo iné a to voda s citrónom.

Čas na relax

Na obed si vyčleňte minimálne jednu hodinu, nie len na jedenie, ale aj na relax. V druhej fáze pracovného dňa, treba počítať s tým, že vám bude pár minút trvať, kým sa rozbehnete. Preto treba začať s menej náročnými činnosťami. "Pozrite si napríklad e-maily," radí Letovancová. "Nie je zlé sa trošku rozcvičiť, aby telo nebolo unavené," doplnil Andrej Mikula.

V tejto časti dňa by mali prestávky prichádzať častejšie a v kratších intervaloch. Po každých 50- tich minútach práce by ste si mali dať desať minútovú prestávku.

Pokiaľ človek pracuje až do večera, tak by sa mu prospela aj dlhšia pauza. "Hodil by sa stolík so stolným futbalom alebo šípky," myslí si hovorkyňa pracovného portálu Marcela Glevická. Krátke rozptýlenie pomôže človeku nabrať novú inšpiráciu a novú silu. Pred odchodom domov si ale ešte nájdite pár minút pre seba. "Je dôležité, aby som neprišiel domov nahnevaný," dodal Mikula. 

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články