Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pripútajte sa! Automaticky sa pripúta len 80 % ľudí
Zdielať na

Pripútajte sa! Automaticky sa pripúta len 80 % ľudí

BRATISLAVA / Vodiči pozor! Začala sa celoeurópska dopravno-bezpečnostná akcia, do ktorej sa zapojili aj slovenskí policajti. Skontrolovať vás môžu kdekoľvek a kedykoľvek.

Bezpečnosť nadovšetko

V priebehu týždňa sa pri kontrolách strážcovia zákona zamerajú hlavne na používanie bezpečnostných pásov a detských autosedačiek. Policajti vás však môžu zastaviť aj kvôli dodržiavaniu dopravných predpisov. Kontrolám sa nevyhnú ani chodci či cyklisti.

Trojbodový bezpečnostný pás svetu predviedol konštruktér Nils Bolin presne pred 55-imi rokmi. Tento vynález sa dodnes nachádza v top desiatke najdôležitejších objavov sveta. Chráni totiž ľudský život, no nie každý cestujúci ho používa.

Aj nízka rýchlosť môže zabíjať

Nemusíte ísť ani vražednou rýchlosťou a môže si ublížiť tak, že vás doživotné následky neminú. Stačí vám pritom na to rýchlosť len 55 km/h a v jednej sekunde sa váš život môže zmeniť.

Zo všetkých cestujúcich považuje len 80% ľudí za samozrejmosť pripútať sa na predných sedadlách. Horšie je to s cestujúcimi na zadných sedadlách. Z nich si len polovica myslí, že by mali používať bezpečnostný pás. Práve pre toto povedomie ľudí sa tento týždeň policajti zamerali predovšetkým na kontrolu používania bezpečnostných pásov.

"Policajti sa počas tohto týždňa zamerajú pri kontrole najmä na používanie bezpečnostných pásov a detských sedačiek. Táto akcia sa dotkne všetkých účastníkov cestnej premávky v každom kraji," upresnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Deti musia byť pripútané

Bezpečnostné pásy na zadných sedadlách pritom zvyšujú pravdepodobnosť prežitia až desaťnásobne! Prepravovať najmä malé deti, novorodencov bez autosedačiek, prípadne položených len na kolenách rodičov, je mimoriadne nebezpečné.

"Ak mám menších drobcov, jednoznačne autosedačka adekvátna veku, homologizovaná. Žiaden fejk, žiadna lacná náhrada. Keď sú už väčší, ale pás im ide cez krk, vtedy im dám podsedák. Tu nejde o zákon, tu ide o bezpečnosť," vysvetľuje Maroš.

Bezpečnosť je prvoradá

Deti sú našou radosťou a tým najcennejším, čo máme. Ich malé telíčka sú najzraniteľnejšie. Pri bežnej premávke v meste môže dôjsť k nárazu, pri ktorom svojho potomka jednoducho neudržíte v rukách. Rovnako ako sa pri 50 km/h neudrží na svojom mieste ani dospelá osoba. V takejto rýchlosti je telo vystrelené silou 3 - 5 ton.

"Moja bezpečnosť mi je prvoradá, pripútam sa aj ja a vyžadujem, aby sa pripútali aj deti a všetci, ktorých vozím v aute," prízvukuje Maroš.

Bez pásu sú ohrození všetci

Nepripútaný človek v aute neohrozuje len svoje zdravie, ale jeho pričinením sú v ohrození aj pripútané osoby sediace na predných sedadlách. Nie je totiž vylúčené, že aj pri bežnej 50 kilometrovej rýchlosti nemôže dôjsť až k smrteľnému nárazu či trvalým následkom.

Ak používate auto, či už ako vodič, alebo cestujúci, radšej sa predsa len pripútajte. Nielen kvôli bezpečnosti, ktorá je prvoradá, ale aj kvôli ušetreným peniazom. "V prípade, že vodič alebo spolujazdci nie sú pripútaní, hrozí im pokuta do výšky 50 eur," dopĺňa Baloghová. Avšak cena ľudského života je na nezaplatenie.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy