Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako správne vyplniť daňové priznanie
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako správne vyplniť daňové priznanie

BRATISLAVA / Ak ste ešte nepodali daňové priznanie, tieto rady sa vám budú hodiť. Upozorníme vás na najčastejšie chyby, pre ktoré nám úrady vracajú daňové priznania. A nepôjde o žiadne komplikované výpočty - zvládnu ich aj školáci.

Daňovníci sa zabúdajú podpísať

Keď vám z daňového zavolajú, aby ste si prišli opraviť svoje priznanie, pravdepodobne vás zaleje studený pot. Vo väčšine prípadov pritom ide len o úplne triviálne chyby.

Pracovníci daňových úradov ich nazývajú "chyby z nepozornosti", ale ste to vy, kto si musí výlet na úrad urobiť ešte raz. "Daňovníci zabúdajú podpísať daňové priznanie na poslednej strane. Niektorí si zase zabúdajú vyplniť rodné číslo, ktoré sa nachádza hore na daňovom priznaní," vysvetlila hovorkyňa Finančnej správy Slovenskej republiky Patrícia Macíková. 

Medzi ďalšie populárne nedostatky v priznaniach patrí aj zabúdanie príloh. "Týka to to najmä takzvaných dohodárov či študentov, ktorí v priebehu roka pracujú u viacerých zamestnávateľov. Prílohou sú všetky potvrdenia od zamestnávateľa, s pečiatkou a podpisom," doplnila riaditeľka účtovníckej firmy Zuzana Lauková.

Dôležité je všímať si aj rôzne malé políčka, ktoré treba prípadne zaškrtávať. Aj jedno malé "x" môže narobiť problémy. Napríklad, ak nechcete alebo nemôžete niekomu darovať 2 % z dane.

Treba sledovať ekonomické novinky

Aj keď sledovanie noviniek v ekonomickej oblasti nepatrí medzi najzábavnejšie činnosti, mali by ste si k tomu sem tam sadnúť. "Medzi najzložitejšie chyby patrí, keď si uvediete neprávnu časť nezdaniteľnej časti alebo iné číslo, ktoré sa každoročne mení," dodala hovorkyňa Finančnej správy Slovenskej republiky.

Pozor si dajte aj keď prenajímate byt. Tento tok si už totiž tento príjem budete zdaňovať po novom. "Nie je možné, aby si občan uplatnil takzvané paušálne výdavky," doplnila daňová poradkyňa Martina Zabáková. Daňové priznanie je aj tento rok nutné podať do konca marca.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články