Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Turistka Lenka (†27) padala z 300-metrovej výšky!
Zdielať na

Turistka Lenka (†27) padala z 300-metrovej výšky!

MALÁ FATRA / 27-ročnú Lenku, ktorá bola nezvestná od minulej soboty, našli dobrovoľní horskí záchranári v Malej Fatre, už v piatok napoludnie. Mladé dievča sa na túru vybralo samé. Zrejme nešťastné pošmyknutie alebo silný vietor spôsobili, že Lenka spadla do žľabu. 300-metrový pád podľa skúsených záchranárov nemala šancu prežiť.

Nešťastné pošmyknutie

Lenka chodievala na turistiku častokrát aj sama. Jej záľuba sa jej ale stala osudnou. Najhoršie predtuchy o tom, že Lenka už nie je medzi živými, sa potvrdili v piatok napoludnie. Lenkine telo  v snehu spozorovala 5-členná skupina dobrovoľných horských záchranárov.

Lenka na chatu pod Chlebom v sobotu aj prišla, odtiaľ sa zrejme vybrala ďalej po hrebeni smerom na Poludňový Grúň. Pravdepodobne si chcela urobiť pár fotiek. Záchranári predpokladajú, že sa zrejme pošmykla alebo ju z hrebeňa sfúkol vietor.

"Našli sme ju len vďaka tomu, že v ten deň bolo v doline 48 ľudí, ktorí naozaj nenechali kameň na kameni," potvrdil dobrovoľný záchranár Malá Fatra Richard Zapriháč.

Nemala mobil a na túru šla sama

Žilinskí záchranári prepátravali predovšetkým hustejší terén medzi stromami a kríkmi. "Boli sme nasadení do pátračky v piatok od rána so šiestimi psovodmi," hovorí žilinský psovod záchranár Martin Ďurnek. 

Od jedenástej bol vo vzduchu aj vrtuľník letky ministerstva vnútra. Na mieste, kde Lenku našli, pre silný vietor však pristáť nemohol. Na sociálnych sieťach Lenke vyčítali, že nikomu nepovedala kam presne ide, ako aj to, že nemala so sebou telefón a na túru šla sama. 

Súvisiace články