Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO NÁVOD: Takto na plese určite netancujte!
Zdielať na

VIDEO NÁVOD: Takto na plese určite netancujte!

BRATISLAVA / Plesová sezóna sa začala! V sobotu sa uskutočnil už 14. Ples v opere v historickej budove Slovenského národného divadla. Ak sa chystáte na spoločenskú akciu, pravdepodobne sa nevyhnete tancu. Redaktor Dárius Haraksin radí, ako by ste tancovať určite nemali, ak sa chcete vyhnúť trapasu na parkete. Pozrite si originálny živý vstup, aký tu ešte nebol!

Najprestížnejšia udalosť

Ples v opere honosne odštartoval plesovú sezónu. Štrnásty ročník Plesu v opere privítal v historickej budove SND významné slovenské osobnosti z oblasti kultúry, umenia, vedy či politiky. Zabávali sa v rytmoch českého orchestra Boom!Band, pri známych hitoch Marie Rottrovej, Nely Pociskovej či pri hudbe Cigánskych diablov.

Po slávnostnom privítaní hostí organizátormi podujatia Pavlom Lančaričom a riaditeľom SND Mariánom Chudovským oficiálne úderom na gong otvorila plesovú sezónu americká speváčka Suzanne Vega. Otvárací ceremoniál Plesu v opere tento rok nadchol všetkých prítomných, keď v jednom premyslenom vystúpení spojil všetko, čo k historickej budove divadla patrí - operu, balet a orchester.

... Opera

Sopranistka Ľubica Vargicová spolu so sólistom Miroslavom Dvorským predstavili najznámejšie tóny talianskej opery La Traviata. Temperamentné predstavenie, ktorému renesančná výzdoba divadelnej sály vytvárala dokonalé kulisy, doplnili tanečníci Slovenského divadla tanca. "Sme v chráme opery a divadla, v chráme baletu, tak sme sa rozhodli, že nebudeme tentoraz robiť také rôzne kúsky, ale pokúsime sa urobiť taký inscenovaný pocit z opery opier - Traviaty," povedal režisér Plesu v opere Ján Ďurovčík.

"A keďže máme k dispozícii takých sólistov, ako Ľuba Vargicová, Miro Dvorský, sólisti Slovenského divadla tanca, orchester a všetky tie ostatné veci, tak sme sa rozhodli, že to týmto spôsobom urobíme," dodal.

Najmladšia moderátorka

Moderátorka večera Lucia Barmošová, ktorá sa zaskvela v honosnej trblietavej čierno-striebornej róbe od Borisa Hanečku, dostala v úvode od organizátorov "prvý bozk plesu", ktorý sa na prvom plese sezóny stáva novou tradíciou. Prvý valčík v podaní profesionálnych tanečníkov už potom pripravil improvizovaný tanečný parket prominentným hosťom, medzi ktorými nechýbali veľvyslanci, ministri, vážené osobnosti z oblasti vedy, médií či kultúry.

"Ja si zatiaľ užívam ples najlepší v histórii, lebo pri príprave tohto plesu bolo ďaleko najmenej stresu, a neviem vám ani povedať, čím to je, ale taký kľudný a uvoľnený o 21:20 som ešte nebol," priznal počas plesu generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko Pavol Lančarič, ktorý už tradične odštartoval prvé tanečné kolo valčíkom so svojou manželkou.

Okrem tanca sa herec Jozef Vajda tešil na Plese v opere i na stretnutie s priateľmi. "Niektorých nestretnete, ako je rok dlhý a vždycky na tomto plese ich stretnem," uviedol s úsmevom herec, ktorý sa v priestoroch Slovenského národného divadla cíti ako doma a na plese si užíval jeho uvoľnenú atmosféru. "Ľudia hovoria, že to je určite taký strohý, škrobený ples - to nie je pravda," povedal Vajda.

Americká hviezda

Vrcholom večera bolo už tradične vystúpenie zahraničnej hviezdy plesu, ktorou sa tento rok stala americká folková speváčka Suzanne Vega. Tá v historickej budove SND odspievala niekoľko pomalších hitov, ktoré osviežila známejšími skladbami Luka či Tom's Dinner. Hoci sa nositeľka ceny Grammy na slávnostnom otvorení objavila v elegantných tmavých šatách z dielne Jil Sander, svoje vystúpenie odohrala už v pohodlnejšou outfite zloženom zo ženskej verzie smokingu doplneného originálnym cylindrom.

Aj tento rok mal Ples v opere charitatívny rozmer. Peniaze od 300 pozvaných párov poputujú na zlepšenie technického vybavenia v šiestich prenatálnych centrách po celom Slovensku. "Charita, tú si veľmi vážim - pomáhať predčasne narodeným deťom, lebo deti sú život a naša budúcnosť, takže je to dôležité," uviedol herec Jozef Vajda.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články