Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Máte ploché nohy? Otestujte sa priamo doma
Zdielať na

Máte ploché nohy? Otestujte sa priamo doma

BRATISLAVA / Z roka na rok pribúda detí s plochými nohami. A pokiaľ tento problém mamičky neriešia, môže sa stať, že sa im deti v neskoršom veku poďakujú za bolesti chrbtice či nôh. Ako zistíte či máte plochú nohu? Poradí fyzioterapeut.

Každý tretí pacient

"Až 36 percent našich pacientov v roku 2013 malo ploché nohy," uviedol Peter Jurina z rehabilitačného zariadenia. Či máte alebo nemáte plochú nohu, nie je bezvýznamná otázka. Plochá noha môže byť napríklad vinníkom vašich bolestí chrbta. A nielen to.

"Častokrát k nám chodia mamičky s problémom, že ich dieťa vo veku troch rokov odmieta chodiť. Pri chôdzi na väčšiu diaľku dieťa bolia nohy. Práve to je spôsobené plochými nohami," vysvetľuje pediatrička Ľudmila Jurinová.

Otestujte sa doma

Práve noha je totiž akýsi náš "pérovací orgán". "Noha je ako pružina na aute. Keď naša noha nedostatočne odráža chôdzu po povrchu, táto sila potom pôsobí na naše kolená, bedrové kĺby a spôsobuje bolesti," dodala Jurinová.

Hoci ortopéd musí dieťa vyšetriť kompletne a sledovať aj jeho postoj, aj vy doma si môžete veľmi ľahko vyskúšať, či vaše dieťa má plochú nohu. Potrebujete štetec, prstové nezávadné farby a papier. Urobíme odtlačok nohy. Zdravé chodidlo má klenbu a nedotýka sa papiera po celej ploche.

Cvičte doma!

O tom, že detí s plochými nohami pribúda, svedčí aj fakt, že na dopyt mamičiek už mnoho materských centier spustilo špeciálne kurzy zamerané práve na zdravé chodidlá. "Rodičia sa dožadujú po takýchto cvičeniach," potvrdila fyzioterapeutka Bibiana Macháčková. Plochonožie sa rieši špeciálnymi vložkami a topánkami, cvičením či operačne. Cviky môžete robiť aj priamo doma! Ako na to? Pozrite si priloženú reportáž.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články