Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Šmejdi a ich predajná akcia - ako odstúpiť od zmluvy
Zdielať na

Šmejdi a ich predajná akcia - ako odstúpiť od zmluvy

RIMAVSKÁ SOBOTA / Asi pred mesiacom sa štáb televízie JOJ neúspešne pokúšal dostať na jednu z predajných akcií. Pochybní predajcovia ich vtedy odbili so slovami, že je potrebné mať pozvánku a splniť ďalšie podmienky. Toto všetko sa im podarilo, ale...

Individuálny prístup

"Viac sem už neprídem. Som povedal, že nezavolám nikdy. Ja som ani dnu nebol. Len som chcel ísť, a nebrali podľa toho, ako volali, ale ako sa tlačili dnu," opisuje obyvateľ Rimavskej soboty.

Predajcovia ničím neprekvapili – prezentovali predražené výrobky. Zarazilo nás však, keď sme zistili, že s niektorými dôchodcami dojednávali podmienky individuálne v inej miestnosti.

20 dní pred musí akciu oznámiť

To je totiž podľa novely zákona O ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji, ktorá platí od 15. novembra, zakázané. "Dnes už nesmie organizátor predajnej akcie individuálne prejednávať a vyvíjať nejaký nátlak na spotrebiteľa. Nie je to prípustné, je to porušenie zákona," informuje riaditeľ SOI Banská Bystrica Karol Šusták.

Novela okrem iného ukladá predajcom aj ohlasovaciu povinnosť. 20 dní pred takouto akciou to musia oznámiť Slovenskej obchodnej inšpekcii. "Termín a miesto uskutočnenia tej predajnej akcie, sortiment, ktorý sa bude predávať, jeho ceny, jeho zmluvné podmienky," dodáva Šusták.

Paplón za 800 eur

"Najzásadnejšia zmena spočíva v tom, že ak ste doteraz mohli odstúpiť od zmluvy do 7- pracovných dní, dneska už môžete odstupovať od zmluvy až do 15-tich pracovných dní," tvrdí riaditeľ SOI.

Naposledy Šmejdi úradovali v Hnúšti. Vraj kvalitný tovar. Paplón za 800 eur a parný čistič "iba" za 400. "Viem, čo sú to za výrobky. Za kvalitou si dokážem stáť. Neponúkam nejaké výrobky, ktoré sú neužitočné. Ja tu ukazujem ľuďom naozaj čistiaci systém, ktorý naozaj čistí," hovorí predajca. VIAC SA DOČÍTATE TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články