Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pozrite sa, ako budú vyzerať nové občianske preukazy
Zdielať na

Pozrite sa, ako budú vyzerať nové občianske preukazy

BRATISLAVA / Dlhé rady na chodbách a potom, po hodinách čakania, neochotný úradník za okienkom. Aj to je dôvod, prečo tak neradi navštevujeme úrady. Už čoskoro by to však mohlo byť inak. Polícia totiž začne vydávať nové elektronické občianske preukazy, s ktorými si niektoré veci vybavíte z domu od počítača.

Občiansky si bude nutné aktivovať

Na polícii začnú onedlho vydávať takzvané eID a teda elektronické identifikačné karty. Ide o nové občianske preukazy, ktoré v sebe majú zabudovaný čip. Na ňom sú nielen zapísané naše osobné údaje, ale aj identifikačné kódy, ktoré slúžia na elektronickú komunikáciu s úradmi.

"Postupne si cez príslušné aplikácie budete môcť nahlasovať či meniť pobyt, robiť zmeny týkajúceho sa vášho vozidla, komunikovať s daniarmi či colníkmi a iné," hovorí hovorkyňa vnútra SR Silvia Keratová.

Okrem toho sa budú dať využívať aj na komunikáciu s katastrom, s obchodným registrom či pri verejnom obstarávaní. Alebo ak si v blízkej budúcnosti budete chcieť napríklad prepísať auto, nebudete už musieť ísť osobne na políciu.

Ešte predtým si však samozrejme budete musieť aktivovať možnosť používania čipu a to cez na to určenú aplikáciu prístupnú na stránkach Ministerstva financií.

"Občan sa môže rozhodnúť, či vôbec bude eID kartu používať na elektronickú komunikáciu. Ak sa tak rozhodne, polícia mu vydá kvalifikovaný certifikát, na základe ktorého si môže vybaviť zaručený elektronický podpis /ZEP/. Ten potom v elektronickej komunikácii nahrádza písomnú formu vlastnoručného podpisu," dodáva Keratová.

K tomu, aby ste mohli svoju občianku využívať naplno, budete potrebovať aj čítačku. Je podobná tej, ktorú už mnohí poznáte z elektronického bankovníctva a zadarmo ju dostanete na polícii.

Chcete nový preukaz? Zaplaťte 4,50 €

"Žiadosť o takzvanú elektronickú identifikačnú kartu bude možné podať od pondelka. V prípade, že je občiansky preukaz platný a občan požiada o vydanie nového preukazu s elektronickým čipom, uhrádza sa správny poplatok vo výške 4,50 eur," vraví hovorkyňa Policajného prezídia SR Denisa Baloghová.

Nápad s novým občianskym preukazom vyzerá ako veľmi dobrý. Problém je len v tom, že zatiaľ je minimum miest, kde ho budete môcť využiť. A kým sa začne používať aj na ďalších úradoch, chvíľu to ešte asi potrvá...

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články