Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TEST. Takto zistíte, či máte Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc
Zdielať na

TEST. Takto zistíte, či máte Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc

BRATISLAVA / Chronická obštrukčná choroba pľúc. Každú sekundu na ňu zomrie jeden človek a postihuje viac ako 210 miliónov ľudí na celom svete. Aké veľké je riziko, že aj vy môžete trpieť týmto zákerným ochorením? Otestujte sa...

Pacienti príznaky ignorujú

Trochu občas zakašlete a ste unavení? S týmto problémom zrejme k lekárovi nepôjdete. Odborníci však varujú, mali by ste! Môže to byť totiž začiatok nevyliečiteľnej choroby.

Niektorí pacienti príznaky neberú vážne. Jednoducho ich odignorujú. Práve v tom je chronická obštrukčná choroba pľúc zákerná. Svoje o tom vie aj Dušan. "Kašeľ ako bývalý fajčiar som ignoroval, dýchavičnosť som prikladal tomu, že ide o zlý spôsob života, strata telesnej hmotnosti, tak to som sa len potešil, že budem lepšie vyzerať," hovorí.

Neskôr sa však Dušanovi stávalo, že nevedel dýchať, dokonca až strácal vedomie. Takýto stav sa podobá infarktu alebo mozgovej príhode. "Som dostal ťažký záchvat, išlo to až do dusenia," opisuje svoje stavy Dušan.

Fajčiari sa vyšetrenia boja

Ochorenie sa dá zistiť rýchlo a ľahko. Lieky sú taktiež dostupné. Prečo potom počet pacientov stále stúpa? Pľúca si dávajú kontrolovať paradoxne hlavne tí zdraví. Fajčiari majú z vyšetrenia strach. "Sú tí, ktorí sa boja diagnózy a sú tí, ktorí si myslia, že už tú diagnózu majú. Sa boja toho, že ak mi tam niečo nájdu, tak čo potom," hovorí Helena Leščinová, primárka Odd. tuberkulózy a pľúcnych chorôb, NsP Sv. Jakuba v Bardejove.

V tomto prípade je však návšteva lekára rozhodne lepšia neskôr ako nikdy. Zápal časom totiž okrem pľúc postihuje celý organizmus. "Kardiovaskulárne ochorenia, ischemická choroba srdca, rakoviny, slabosť kostrového svalstva, únava, osteoporóza, anémia, depresia, stavy úzkosti," uviedol pneumológ Štefan Laššán.

Rok 2030: 3. najčastejšia príčina úmrtnosti

Odhaduje sa, že do roku 2030 bude toto ochorenie treťou najčastejšou príčinou globálnej úmrtnosti. Otázkou potom ostáva, prečo vyšetrenia na túto zákernú chorobu nie sú zahrnuté do povinnej lekárskej prehliadky?

Možno sa toho dočkáme už čoskoro. "My sme už v rokovaní s MZ SR a chceme dosiahnuť, aby do povinných preventívnych prehliadok a nielen do nich aby sa dostalo vyšetrenie sekundového úsilného dychu," hovorí Marta Hájková, primárka Kliniky pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Otestujte sa...

Toto je test, ktorý vám napovie, či vám hrozí chronická obštrukčná choroba pľúc. Ak na viac ako tri otázky odpoviete áno, lekári odporúčajú prehliadku.

Otestujte sa: Hrozí vám Chronická obštrukčná choroba pľúc?
Fajčíte alebo ste v minulosti fajčili?
Zadýchate sa rýchlejšie ako vaši rovesníci?
Kašlete niekoľkokrát denne?
Vykašliavate každý deň hlieny, aj keď nie ste chorý?
Máte viac ako 40 rokov?
Robí vám problémy vykonávať bežné činnosti bez toho, aby ste sa zadýchali?
Bráni vám pocit nedostatočného dychu rozprávať počas rýchlejšej chôdze?

Zdroj: noviny.sk

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články