Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Deti a sauna. Výborná prevencia pred chorobami
Zdielať na

Deti a sauna. Výborná prevencia pred chorobami

BRATISLAVA / Sauna nielen zahreje počas zimných dní, ale aj podporí imunitu. A urobí vraj dobre nielen dospelým. Dopriať ju môžete aj malým, dokonca trojmesačným deťom. V jednej bratislavskej škôlke aj vďaka saune deti nepoznajú, čo je to byť chorý.

Sú menej nachladnuté

Saunovanie odstraňuje psychickú a fyzickú únavu, prekrvuje pokožku, posilňuje srdce a cievy a zlepšuje krvný obeh. Tým, že sa telo otužuje, zvyšuje sa aj obranyschopnosť organizmu. Jej efekt si v škôlke nevedia vynachváliť.

"Odkedy sa chodíme s deckami saunovať, tak sme vypozorovali, že detičky sú menej nachladnuté, alebo menej majú soplíkov," tvrdí zriaďovateľka materskej školy Alena Šterdasová.

Raz za týždeň stačí

Minimálny vek dieťaťa na saunu sú 3 mesiace. Ideálne je však začať chodiť do suchej sauny až keď má dieťa 2 - 3 roky. Vtedy už vydrží aj bez plienky. "Raz za týždeň stačí," hovorí lekárka Marta Špániková.

Do sauny patrí zdravé dieťa. Rodič by sa však mal najprv poradiť s detským lekárom. "Keď idú zvonku z prechádzky, tak potrebujem ich dostať do nejakého kľudu. Sauna je ideálnym miestom na to a hlavne je to pred obedom, čiže majú prázdne bruško,. Trošku si tu oddýchnu, a potom šup na obed a spinkať," opisuje Šterdasová.

10 minút maximálne

Teplota v saune by mala byť okolo 50 stupňov. Deti by v nej mali tráviť od troch do 10 minút. Netreba ich v nej však držať na silu. Na schladenie po saune stačí vlažná voda, aby deti nedostali kŕče. Na rade je oddych v osuške pod dekou, približne na rovnaký čas, ktorý dieťa strávilo v saune. Celý proces môžete zopakovať ešte dvakrát.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články