Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nechajte si narásť fúzy, podporíte dobrú vec
Zdielať na

Nechajte si narásť fúzy, podporíte dobrú vec

BRATISLAVA / V novembri nosia fúzy milióny mužov ale aj žien po celom svete. Môže za to hnutie movember a dôvod je prostý. Podpora preventívnych prehliadok u mužov. Pokiaľ sa ženy naučili chodiť na pravidelné prehliadky prsníkov, muži na to kašlú. Rakovina semenníkov je totiž vo veku 15-35 rokov na prvom mieste zhubných ochorení.

Vyliečiť sa dá 95 % prípadov

Pri včasnej diagnostike sa dá vyliečiť až 95 % prípadov. Preto by mali muži hodiť na pravidelné prehliadky. No a na propagáciu tejto idey si vybrali fúzy. Hnutie Movement má na svedomí milióny nových fúzov každý rok s cieľom chrániť mužské psychické a fyzické zdravie.

Je to jednoduché, nechajte si narásť fúzy a upozornite na potrebu pravidelnej prehliadky semenníkov či prostaty. Fúzačská mánia zasiahla aj Slovensko a fúzy či bradu si nechávajú narásť herci, hudobníci, športovci. "Idú na to baby a podporili sme dobrú vec. Sme radi, výborné," hovorí hiphoper Zverina.

"Ja si myslím, že celý movember je geniálny nápad, pretože ženy majú kopec preventívnych podujatí. A je super, že aj muži majú niečo takéto," myslí si herec Ludwig Bagin.

Fúzy šíria osvetu

Fúzy si v novembri nechali narásť aj hokejisti HC Zvolen či celé firmy. Každý si všimne, že máte fúzy a opýta sa prečo. Vďaka tomu sa odkaz o potrebe prevencie šíri ako lavína. Minulý rok si fúzy nechalo narásť viac ako 3 milióny mužov. Odkaz o mužskom zdraví sa dozvedeli skoro dve miliardy ľudí.

Bratislavské tetovacie štúdiou fúzy už štyri roky tetuje za príspevok na kampaň proti rakovine semenníkov či prostaty. Vytetovali ich už desiatky. Kampaň začala pred 10-mi rokmi.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články