Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Máte zdravé srdce? Takto to zistíte
Zdielať na

Máte zdravé srdce? Takto to zistíte

BRATISLAVA / 100-tisíc úderov za deň a 36 miliónov úderov za rok. Reč je o našom srdci. No čo ak srdce bije rýchlejšie, ako by malo? Viete presne, aký máte pulz? Je to dosť dôležitý údaj, pretože odchýlka môže byť jedným zo signálov, že s vaším srdcom nie je niečo v poriadku.

Optimálny pulz

Pulz je pre našu existenciu nevyhnutný. No len málokto má prehľad o tom, aký je jeho skutočný tep za minútu. Pritom je to rovnako dôležitý údaj ako hodnoty tlaku, cholesterolu či cukru.

"V prípade, že je človek úplne zdravý, je frekvencia srdcových úderov veľmi individuálna. Optimálne by mala byť približne 80 a menej úderov za minútu,"
upresnila kardiologička Katarína Hatalová. Pri fyzickej záťaži je pulz samozrejme vyšší.

Kedy spozornieť

No ak vaše srdce bije v pokoji príliš rýchlo, nad 110 alebo 120 úderov za minútu, mali by ste spozornieť. Pokiaľ ide o krátkodobú situáciu, netreba panikáriť. Vplyv na to môže mať veľa faktorov. "Dôležitú úlohu zohráva genetika, stresové situácie a tiež fyzická kondícia. Čím je stupeň kondície vyšší, tým je srdcová frekvencia pri rovnakej záťaži menšia," upresňuje Katarína Hatalová.

"Pulz 110 úderov za minútu môžete mať aj polroka a nemusí to byť nebezpečné. Ale nie je to dobre, nemalo by to tak byť," dodáva primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Eva Goncalvesová.

Čo s tým?

Ak by bol váš pulz dlhodobo viac ako 120 úderov za minútu, buďte opatrní. Vaše srdce to totiž nemusí zvládnuť bez ujmy. "Dochádza k poškodeniu srdca. Volá sa to kardiomyopatia, v preklade poškodenie srdca z dlhodobej rýchlej činnosti," vysvetľuje Eva Goncalvesová.

Frekvencia nad 70 a vyššie, znamená veľké riziko a o polovicu väčšiu pravdepodobnosť srdcového infarktu. Preto je dobré preventívne navštíviť lekára a zmeniť svoj životný štýl."Ľudia sa musia naučiť relaxovať a športovať," radí kardiologička.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články