Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zelená vlna poteší. Ako to vlastne na križovatkách funguje?
Zdielať na

Zelená vlna poteší. Ako to vlastne na križovatkách funguje?

BRATISLAVA / Zelená vlna na semaforoch by mala vodičom urýchliť ich presun mestom. A takisto zmierniť dopravné zápchy. Chytiť takú, keď sa ponáhľate do práce, dokáže hneď vylepšiť začiatok dňa... Stáva sa však, že sa jej už nedočkáte ani tam, kde ste sa z nej zakaždým tešili. A potom sa namiesto zelenej vlny dostanete do červenej - a stojíte na každej križovatke.

Bratislavské križovatky mimo centra mesta riadi lokálne počítač. Senzory zaznamenajú každé vozidlo a počítač potom podľa ich počtu môže prispôsobiť dĺžku zelenej. Takto môže spolupracovať aj viac križovatiek naraz. V centre mesta sú naopak umiestnené centrálne riadené križovatky.

Policajti vedia zariadiť zelenú vlnu

Všetky centrálne riadené križovatky sledujú policajti z dopravno-riadiacej ústredne. Na stĺpoch pri križovatkách sú umiestnené kamery, policajti tak majú dobrý prehľad o tom, kde je zápcha. Pomocou počítača tak vedia operatívne ovplyvniť trasy v meste podľa hustoty dopravy alebo v čase dopravnej špičky.

"Policajti majú možnosť zasiahnuť do riadenia dopravy v mimoriadnych situáciách, napríklad pri závažných dopravných nehodách, pri prejazdoch záchranných vozidiel, delegácií," vysvetľuje Tatiana Kurucová, hovorkyňa KR PZ v Bratislave. Vedia tak zariadiť zelenú vlnu z miesta nehody až do nemocnice. Samozrejme, takých trás, kde môže byť zelená vlna, je v Bratislave viac.

Napríklad od križovatky Mlynské Nivy - Prievozská smer Gagarinova ulica, od križovatky Bajkalská - Trnavská smer Rožňavská a Vajnorská ulica alebo z križovatky Záhradnícka - Karadžičova.

Správcom systému je magistrát

O tom ako sú nastasvené semafory však nerozhodujú iba dopravní policajti. Hovorkyňa KR PZ Bratislava Tatiana Kurucová: "Správcom systému je Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy." Mesto financuje značky, semafory, ale aj zasahuje do chodu križovatiek. "Prioritou zelených vĺn je, aby boli najmä na výpadovkách smerom von z mesta a samozrejme, ďalšou prioritou je potom aj plynulosť mestskej hromadnej dopravy," informuje hovorca Magistrátu mesta Bratislava Stanislav Ščepán.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Bratislava_semafor_červená_autá

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články