Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
INŠTRUKTÁŽNE VIDEO. Čo robiť pri útoku veľkého psa
Zdielať na

INŠTRUKTÁŽNE VIDEO. Čo robiť pri útoku veľkého psa

BRATISLAVA / Obyčajná rodinná prechádzka sa zmenila na nočnú moru, keď sa zrazu vyrútil a zaútočil cudzí pes. Manžel sa zdesene pozeral, ako veľké zviera skáče na jeho manželku. Rozhodol sa pre zdanlivo šialený krok - zahryzol sa psovi do ňufáku. Zabralo to? Čo môžete robiť, ak na vás zaútočí veľký pes?

Citlivé miesta psa? Nos a slabiny

"Keď sa zahryznete psovi do nosa, na jeho najcitlivejšie miesto, pes sa zľakne sa odíde. To isté robí vlk vlkovi, pes psovi," hovorí cvičiteľ psov Miloš Butyka. 

"Pri útokoch psov dochádza predovšetkým k tržným ranám a to na mäkkých častiach ľudského tela, čiže horných a dolných končatín, ktorými sa ľudia podvedome, ale samozrejme správne bránia, tak isto psy často napádajú hlavu človeka, krk ale aj uši," potvrdzuje aj hovorca OS ZZS SR Boris Chmel.

Snažte sa nedostať na zem

Kynológ upozorňuje, že pes neútočí bez príčiny - len možno my si ju v tej chvíli neuvedomujeme. Zväčša bráni svoje územie. Čo teda robiť, keď sa ocitnete zoči voči agresívnemu psovi? "V prvom rade sa snažíme veľmi pomaly vycúvať  z danej situácie," vraví.

Občas zaberie, ak urobíte pohyb, akoby ste chceli hodiť kameň. Ak už pes útočí, radšej nastavte ruku. "Je to najmenej zraniteľné miesto, kde vám najmenej ide o život," dodáva. Snažte sa nedostať na zem.

Ak na Vás zaútočí necvičený pes, je to pre vás horšie. Cvičený totiž ide po ruke či nohe a mal by vás pustiť, keď sa prestanete hýbať. "Keby to bol cvičený pes a vy sa nehýbete, tak vám pes neublíži," dodáva kynológ na záver.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články