Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Amputácia ruky. Košičan si ju chce odrezať sám pílkou
Zdielať na

Amputácia ruky. Košičan si ju chce odrezať sám pílkou

KOŠICE / Pán Ladislav Szurkay z Košíc hovorí o tom, že si chce dať amputovať ruku, lebo mu je len na príťaž! Lekári zo štátnej nemocnice ale jeho naliehanie ignorujú. Ich rady a odporúčania ho nezaujímajú a za svojim cieľom ide tvrdohlavo. Dokonca neverí, že by si ju mohol vyliečiť.

"Keď mi odrežú ruku, budem šťastný," hovorí Ladislav Szurkay. Tak toto nie je vtip, ale zúfalá prosba žiadateľa o amputáciu. Rozhodol sa pre život bez ruky a chce sa dostať pod nôž chirurgov na operačnej sále. To sa mu už ale dlho nedarí! "Chcem si dať ruku amputovať a konečne mať pokoj!," hovorí nešťastný muž. 

Lekári tvrdia, že ruku môžu zachrániť, no on im neverí

Po úraze ruky v roku 2009 podstúpil operáciu, po ktorej sa začali jeho komplikácie. Viacerí odborníci sa zhodli, že mu vedia končatinu zachrániť. Mladý Košičan je však napriek optimistickým tvrdeniam lekárov presvedčený o opaku. "Nemá to zmysel, lebo ruka mi hnije a je necitlivá," beznádejne tvrdí Ladislav Szurkay.

"Amputáciu možno vykonať až po vyčerpaní všetkých dostupných liečebných metód," upozorňuje Ladislava Šustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach. "Zodpovedne vyhlasujem, že všetky riziká beriem na seba," zdôrazňuje utrápený chlap.

V "nafúknutej" končatine stratil cit

Ruka mu začala opúchať do obrovských veľkostí a prestal ju cítiť. "Neviem ju zohnúť, tak neviem, prečo lekári toľko špekulujú. Chcem si ju dať preč! Ja s takou rukou nemienim žiť," trvá na svojom Ladislav Szurkay. Za sebou už má desiatky vyšetrení, pri ktorých lekári tvrdili, že rukou bude hýbať. "Aj manželka mi povedala, aby som si ju dal amputovať," dodáva.

"Pacient by mal pristupovať k svojmu zdravotnému stavu zodpovedne! V tomto prípade - nebrať odporúčania lekárov na ľahkú váhu," poznamenáva Ladislava Šustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach.

O spôsobe liečby nerozhoduje pacient, ale lekár!

S takouto nezvyčajnou  požiadavkou sa dosiaľ nestretli ani nezávislí odborníci  z krajskej zdravotnej komisie. "Jednoznačne, liečebný postup musí zvoliť lekár - špecialista. O spôsobe liečby nerozhoduje pacient," zdôrazňuje MUDr. Mária Grüllingová, predsedníčka zdravotnej komisie Košického samosprávneho kraja. "Neviem ani dcéru pohladkať," smutne hovorí Ladislav Szurkay.

Nemocnica nemôže asistovať pri sebapoškodzovaní pacienta

Vyzerá to tak, že pokiaľ na Slovensku pacient požiada o amputáciu vlastnej končatiny, má problém! "Takéto prípady musia byť posudzované veľmi citlivo, pretože by sa mohlo zdravotné zariadenie stať obeťou a napomáhať pri sebapoškodzovaní pacienta, " upozorňuje MUDr. Mária Grüllingová, predsedníčka zdravotnej komisie Košického samosprávneho kraja. "Vedel by som lepšie robiť s protézou, ako s takouto rukou," hnevá sa Ladislav Szurkay. Aj podľa odborníka na cievne ochorenia amputácia nie je riešením, no nešťastný muž je už rozhodnutý a chce konať na vlastnú päsť! "Keď mi tú ruku nedajú preč, ja si ju sám odrežem," zastrája sa. "Treba su uvedomiť, že amputácia je posledná a nezvratná možnosť," zdôrazňuje Ladislava Šustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články