Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chronické zlyhávanie srdca. Pacientov stále pribúda
Zdielať na

Chronické zlyhávanie srdca. Pacientov stále pribúda

Na Slovensku je ochorenie, o ktorom lekári hovoria, že dosahuje hodnoty epidémie. Nejde o žiadnu chrípku. Problém je oveľa závažnejší. Ide o chronické srdcové zlyhávanie, ktoré pacienti dostávajú po infarktoch.

"Ležala som, pozerala som telku, úplne v kľude a zrazu, z ničoho nič, som pocítila na hrudi, ako keby sa mi na ňom kyselina rozliala. Zle sa mi dýchalo. Keď už som cítila, že mi tŕpne ľavá ruka, vedela som, že je zle," opisuje nepríjemný zážitok Hedviga Škorcová. "Nameral so si tlak 55/ 30 a srdcovú frekvenciu som mal vyše 130 pulzov za minútu," hovorí ďalší z pacientov Pavol Nemec.

Úmrtnosť po infarktoch klesá

Obidvoch postihol infarkt. Hedviga sa prvýkrát do rúk lekárov dostala, keď mala 42 rokov. Nasledovali roky  liečenia a operácií. Dnes už v nej bije nové srdce. "Už sedem mesiacov som po transplantácii srdca a cítim sa veľmi dobre," spokojne konštatuje Hedviga Škorcová. Dnes už vďaka modernej kardiológii prežije infarkt čoraz viac pacientov. Úmrtnosť v niektorých krajinách klesla dokonca o viac ako 50%.

Pozor na chrípku!

Lekári varujú. Ak už raz dostanete infarkt, znamená to, že máte doživotný problém. Srdcový sval totiž ostáva poškodený a jeho funkčnosť sa dá liekmi len stabilizovať, nie však vyliečiť! Po infarkte vlákien na srdci stále ubúda a jeho schopnosť pumpovať ďalej sa zhoršuje. Stačí potom, že pacient dostane chrípku a funkcia srdca prudko klesne. Rozvíja sa chronické srdcové zlyhávanie. "Táto choroba je najčastejšou príčinou hospitalizácie na Slovensku," hovorí MUDr. Eva Goncalvesová. Pacienta lekári stabilizujú, nasadia mu potrebnú liečbu, no problém naďalej ostáva.

Kontrolujte si tlak i tepovú frekvenciu!

Lekári preto očakávajú, že pacientov s chronickým zlyhávaním srdca bude čoraz viac pribúdať. U ľudí starších ako 80 rokov, a tých už v súčasnosti nie je až tak málo, má až 15% z nich rdcovú nedostatočnosť, čo je už číslo charakteru epidémie. Celý priebeh môže vo veľkej miere ovplyvniť kontrola srdcovej frekvencie. Ak u pacienta prekročí 70 úderov za minútu kardiovaskulárne riziko sa zvyšuje až o 46%.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články