Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dvaja mŕtvi a tisíce chorých. To je doterajšia bilancia chrípky u nás
Zdielať na

Dvaja mŕtvi a tisíce chorých. To je doterajšia bilancia chrípky u nás

Vyše 300 škôl po celom Slovensku minulý týždeň pre chrípku zatvorili a mnohé zostávajú zatvorené aj naďalej. Počet chorých totiž ešte stále rastie. Situácia by sa mala začať zlepšovať na budúci týždeň.

Vírusy útočia najmä na deti

Boľavé hrdlo, dutiny, horúčka. To sú ťažkosti, ktoré v tomto období trápia desaťtisíce Slovákov. V slovenských nemocniciach leží už 22 pacientov s prasacou chrípkou. Úrad verejného zdravotníctva potvrdil dva prípady, keď pacienti na komplikácie s chrípkou zomreli. Jeden mal bežný typ chrípky, druhý pacient mal prasaciu chrípku.

"Čo sa týka chrípky, bolo v 5. kalendárnom týždni hlásených 19 558 ochorení," povedala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. V Bratislavskom kraji minulý týždeň zatvorili 4 materské školy, nevyučovalo sa na 5-tich základných školách a jednej spojenej internátnej. Vírusy útočia najmä na deti. Počet chrípkových ochorení pribudol aj tu.

Pokoj, čaj a žiadne stresy

Lekári varujú, že virózy treba preliečiť. V opačnom prípade sa niekoľkých dňoch vracajú s ešte ťažším priebehom. Napríklad zápalom priedušiek, či pľúc, vtedy sú už potrebné aj antibiotiká. "Treba si to odležať, pokoj na lôžku, čaj," informuje praktický lekár Valér Husarovič.

Od začiatku chrípkovej sezóny 2012 - 2013 úrad verejného zdravotníctva zaznamenal aj prípady úmrtia pacientov na chrípku. "Dva prípady úmrtia, jeden na chrípku typu B a jeden na prasaciu AH1N1," dodáva Skalická. "Môže zlyhať srdce oslabené alebo pri zápale pľúc, prestanú byť funkčné, pacient umiera," tvrdí Husarovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články