Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Bratislave potvrdili prvý prípad prasacej chrípky
Zdielať na

V Bratislave potvrdili prvý prípad prasacej chrípky

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) potvrdila prípad prasacej chrípky. "U jedného z hospitalizovaných pacientov UNB sa dnes potvrdil chrípkový vírus typu A/H1 N1," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Testy robia 27 pacientom

Ako dodala, na expertízu sa posielali vzorky od 27 pacientov, ktorí majú vážne chrípkové stavy spojené s poruchami dýchania. "Pozitívna je zatiaľ jedna. Ide o 58-ročného muža hospitalizovaného v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda," povedala Maťašovská s tým, že ho liečia širokospektrálnymi antibiotikami a antivirotikami. "Pacient je izolovaný, stabilizovaný, jeho stav sa mierne zlepšuje," doplnila.

Univerzitná nemocnica Bratislava prijala v tejto súvislosti viaceré opatrenia. Pre zvýšený výskyt chrípky a akútnych respiračných ochorení sú v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda uzavreté pre návštevy štyri pracoviská - Oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny, Jednotka intenzívnej starostlivosti., IV. interná klinika a Klinika hematológie a transfúziológie.

Nemocnica je na situáciu pripravená

Univerzitná nemocnica Bratislava je podľa hovorkyne na zvládnutie situácie pripravená. "Riadi sa usmerneniami WHO a ministerstvom zdravotníctva. Všetci zamestnanci UNB sú informovaní o opatreniach ako aj o postupoch pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti," vyhlásila Maťašovská.

V Poľsku štyria mŕtvi

Prasacia chrípka v susednom Poľsku, ktorej podľahli už štyria ľudia, nedá mnohým pokojne spávať. Aj napriek tomu, že nákaza je len kúsok za našimi hranicami, odborníci na Slovensku zostávajú pokojní. My sme zisťovali, prečo sa tentoraz vraj nemusíme obávať vírusu, ktorý pred štyrmi rokmi zabil viac ako 11 tisíc ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články