Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pandémie prasacej chrípky sa obávať nemusíme. Zatiaľ...
Zdielať na

Pandémie prasacej chrípky sa obávať nemusíme. Zatiaľ...

Vírus nebezpečnej chrípky AH1N1 zabíja len kúsok od našich hraníc. V Poľsku a českej republike už chorobe podľahlo 7 ľudí. V súvislosti so situáciou už Úrad verejného zdravotníctva pripravil pandemický plán.

Vytvorili sme si protilátky

Vírus H1N1 sa z Mexika rozšíril v roku 2009 do celého sveta veľkou rýchlosťou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto vyhlásila pandémiu takzvanej prasacej chrípky. Dnes sa ho vraj netreba až tak obávať. "Sme všetci istým spôsobom "vycvičení" odolávať tomu vírusu," tvrdí riaditeľka kancelárie WHO SR Darina Sedláková. 

Tým, že vírus koluje v populácii už štyri roky, ľudský organizmus si proti nemu už vybudoval svoju obrannú líniu. Okrem toho, tí ktorí sa dali zaočkovať proti bežnej chrípke, možno ani nevedia, že sa nechali zaočkovať aj proti kmeňu H1N1.

Prvé vakcíny proti H1N1 prišli na slovenský trh krátko pred Vianocami roku 2009. Na to, aby bol vírus prasacej chrípky nebezpečný, musel by zrejme opäť zmutovať. A to sa zatiaľ nepotvrdilo. To čo sa monemtálne deje v Poľsku a susednej Českej republike, vraj nie je nič výnimočné.

Bolo vyhlásenie pandémie účelové?

Panika, ktorá prepukla v roku 2009, však vyvola množstvo otáznikov. A dokonca sa v médiách objavili teórie, že vyhlásenie pandémie, bolo takpovediac účelové. Parlamentné zhromaždenie Rady európy preto ešte v roku 2010 nechalo situáciu preveriť.

Vyšetrovanie sa týkalo údajnej konšpirácie medzi Svetovou zdravotníckou organizáciou, farmaceutickými firmami a vedcami. Oficiálne výsledky vyšetrovania, však nie sú doteraz zverejnené. Podľa WHO, však vyšetrovanie pochybenie nedokázalo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články