Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vírusy a baktérie útočia! Čo ak vás zastihnú mimo domova?
Zdielať na

Vírusy a baktérie útočia! Čo ak vás zastihnú mimo domova?

Nie každý prežíval sviatky pokoja ozaj pokojne. Lekári mali čo robiť. Mnohých ľudí totiž potrápili kašeľ a horúčky a nie je reč len o tých najmenších, choré boli aj celé rodiny. Čo však robiť, ak vás ochorenie zastihne mimo domova, povedzme na silvestrovskej chate kdesi v horách. Tu je zopár rád.

Je toho viac ako inokedy

"Mali sme naozaj veľa chorých detí a sú to väčšinou choroby dýchacích ciest, veľa kašľov, také čo pretrvávajú fakt dlho ale aj ľahké virózy, je toho viac ako inokedy," tvrdí detská lekárka MUDr. Renáta Rapošová. 

V hlavnom meste je ale paradoxne chorých oveľa menej ako je tomu v týchto dňoch v Prešovskom či Nitrianskom kraji. A čo ak ste na horách, či na návšteve, stovky kilometrov vzdialený od domova? Máloktorý z rodičov vie, že pohotovosť nie je jediným riešením, ak dieťa počas sviatkov ochorie.

Nezabudnite na kartičku poistenca

"My bez problémov ošetríme deti, ktoré takto prídu, že sú u starej mamy, či niekoho blízkeho je to jedno. Len vždy musia mať pri sebe kartu poistenca, aby sme si tie peniaze vedeli vykázať od poisťovne," hovorí doktorka.

"Ak je to akútný prípad, lekár je povinný ošetriť dieťa mimo svojho obvodu," vysvetľuje hovorkyňa MZ SR Zuzana Čižmáriková. A platí to aj v prípade dospelých. No nie sú to len chrípkové vírusy či baktérie spôsobujúce kašeľ. V tomto období sa darí aj iným pliagam. V zimnom období hygienu potravín či hygienu rúk akosi podceňujeme.

"Niektoré ochorenia majú typický sezónny charakter, najčastejšie boli od októbra  2012 dodnes zaznamenané epidémie salmonelóz, rotavírusových enteritíd a akútnej vírusovej hepatitídy typu A," dodáva hovorkyňa ÚVZ SR Martina Merková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články