Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nebezpečný vírus na Slovensku? Uhynuli psíky aj mačky...
Zdielať na

Nebezpečný vírus na Slovensku? Uhynuli psíky aj mačky...

Viete o tom, že aj bežná prechádzka po lese môže byť pre psíkov nebezpečná? Hrozí im, že sa môžu nakaziť smrteľným vírusom. Prvé prípady už zaznamenali na východnom Slovensku! A to nielen u psíkov, ale aj mačiek...

Zahynuli po zúrivom škriabaní

"Malo to prudký spád. V priebehu pár hodín, nejakých 12, nebolo pomoci. Pes si strašne škrabal hlavu." Takto popísal priebeh zvláštnej choroby o svojho psíka pán Michal zo Svidníka. Z rán, ktoré si jeho pes spôsobil, krvácal. Veterinári ho pozašívali, no viac sa dať nedalo. Psík zahynul. Údajne sa mal nakaziť pri kontakte s diviakom.

Na pozore by preto mali byť najmä majitelia poľovníckych psov. Tie sú totiž často v kontakte s diviačou zverou a práve od diviaka sa na psa môže preniesť nebezpečná nákaza.

Podobný prípad sa stal v neďalekých Kečkovciach. Poľovnícky pes sa údajne nakazil z krvi uloveného diviaka. "Nedá sa nič robiť. O jedného psa menej. A bol to výborný psík. Škoda," smúti pán Michalko.

Aujeszkyho choroba?

Kynológovia varujú psíčkarov, aby boli pri vychádzkach do lesa opatrní a dávali pozor na svoje psy. Ak je príčinou náhlych uhynutí psov skutočne Aujeszkyho choroba, po nakazení už cesty späť niet. "Postihuje to hlavu, krk, môže to postihnúť aj lopatku. Vlastne pes trpí strašným svrbením," popisuje kynológ Marián Babej. "Nie je proti tomu žiadny liek. Zviera hynie do tých troch dní."

Nákaza je však prenosná aj na mačky. "Dával som mu mäso z diviaka, čo sme dostali. On žral, žral a ráno ma už doma nečakal. Tak som ho hľadal a našiel som ho na pôjde. Bol už vlastne hotový," potvrdil majiteľ kocúra Vincent. Vírusové ochorenie však ešte nie je podložené pozitívnym laboratórnym nálezom. Dobrá správa je, že nie je prenosné na človeka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy