Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dosť bolo zavádzania. Klamlivá reklama na potravinách končí
Zdielať na

Dosť bolo zavádzania. Klamlivá reklama na potravinách končí

Podporuje trávenie, pomôže vám schudnúť. Takéto vety by sme si už na potravinách tak ľahko prečítať nemali. Od 14. decembra totiž nemôžu výrobcovia zavádzať spotrebiteľa a používať klamlivé označenie na výrobkoch.

Platí pre celú EÚ

Toto nariadenie sa týka celej Európskej únie.O tom, že výrobcovia často zavádzajú, svedčia aj samotné čísla. Európskej komisii bolo predložených 2 700 zdravotných tvrdení. Z nich prešlo len 222. "Ten zoznam je však živý organizmus, takže sa stále doplňuje. Je preto dobré pravidelne si ho kontrolovať," uviedla Ingrid Ludvíková, hovorkyňa Európskej komisie na Slovensku. 

Výrobcovia sú povinní posielať zdravotné tvrdenia o ich výrobkoch Európskej komisii. Tá to podľa slov Ludvíkovej posúva Európskemu úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý preskúma vedeckú stránku platnosti tohto výroku. Aj už nejaké zdravotné tvrdenie je schválené, tak ho môžu použiť aj iní výrobcovia. Predchádza sa tak administratívnej záťaži.

Na niektoré slogany zabudnite

Po novom má odzvoniť aj tvrdeniam, že napríklad zmrzlina alebo čokoláda  môžu figurovať v každodennom jedálničku pretože obsahujú vápnik, keďže sú z mlieka. Nová formulácia môže byť takáto: Kalcium je potrebné pre normálny vývin kostí. U niektorých výrobcov si však na pravdivé vety ešte počkáme. "Takéto výrobky môžu byť v obchode do dátumu spotreby, to znamená, že už boli uvedené na trh a potrebujú sa dopredať," tvrdí Jozef Bíreš, šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Tovar s dátumom výroby po 14. decembri však už spotrebiteľa zavádzať nesmie. "My kontroly budeme robiť. A hneď po Vianociach v novom roku. Budeme to koordinovane robiť s Úradom verejného zdravotníctva, kde budeme sledovať tieto prívlastky potravín," dodal Bíreš. Na tieto úrady s môžete obrátiť aj v prípade ak budete mať pri reklamných sloganoch nejaké nejasnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články