Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Narkomani a ich život po liečbe. Abstinencia sa nenosí
Zdielať na

Narkomani a ich život po liečbe. Abstinencia sa nenosí

Abstinencia sa na Slovensku ešte stále veľmi nenosí. Pohárik vám ponúknu na návšteve, na oslavách, vlastne všade. Slovíčko NIE mnohí ľudia neakceptujú. Bývalým alkoholikom alebo narkomanom to teda vôbec neuľahčujeme. Psychické problémy zo závislosti ich navyše prenasledujú celé roky.

Počet drogovo závislých v posledných rokoch rastie. Na prvých priečkach sa stále drží pervitín a heroín. Až 70% liečených užívateľov je vo veku 20 - 34 rokov.

Ľudia, ktorí s drogami skoncovali však často musia potom bojovať s psychickými problémami. Halucinácie, stihomany, paranoje aj takto vyzerá život po liečbe. "Ja som mala také výbuchy na psov. Vlastne som vybuchla a udrela som psa," opisuje svoje skúsenosti s drogami Jana.

Prijatie nových návykov môže trvať aj celý život

"Detoxifikácia môže niekedy trvať aj celý život. Je to prijatie nových návykových mechanizmov," hovorí terapeutka Jana Žemličková.Kým závislý človek získa dostatočné sebavedomie môže trvať aj 5 či 6 rokov. Práve psychická závislosť sa totiž skrýva za recidívami. 

Ľubo, ktorý sa liečil zo závislosti od alkoholu už v liečebni začal stávkovať a oveľa viac fajčiť. Stratu drogy si totiž abstinent často kompenzuje niekde inde. Existujú však aj závislosti, ktoré sú dobré. "Čítam knihy s pozitívnou tématikou," hovorí Ľubo.

Abstinencia sa stále nenosí...

Dušan mal však šťastie aj v tom, že po liečbe nemal problém s prácou. Abstinencia sa totiž v spoločnosti ešte stále nenosí. "Spoločnosť, ktorá ho prijala ako konzumenta, potom alkoholika ale už má problémy prijať ho ako abstinenta," uvádza Žemličková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články