Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Virtuálny inkubátor. Pomáha bábätkám, mamičkám i lekárom
Zdielať na

Virtuálny inkubátor. Pomáha bábätkám, mamičkám i lekárom

Nielen zahraniční vedci sú vynaliezaví, aj tí naši sú šikovní. Lekár z Košíc vymyslel niečo, čím uchváti celý svet. Takzvaný virtuálny inkubátor je určený predčasne narodeným bábätkám, slúži na lepšiu diagnostiku, ktorá často rozhoduje o živote a smrti.

Po vybraní dieťaťa z tela matky rozhodujú pri predčasnom narodení  o kvalite jeho života vždy prvé minúty. "Najskôr zabezpečíme pľúca, kontrolujeme srdce a následne po úvodnej stabilizácii ho prevážame do inkubátora a tam sa začína vyššia úroveň starostlivosti," hovorí MUDr. Peter Krcho, PhD., prednosta neonatologie z Košíc.

Namiesto kopy papierov stačí jediný klik

Vyššia úroveň  tiež  znamená  kompletný rozbor malého telíčka. Čiže kopa papierov, alebo...jediný klik! "Systém, ktorý sme vymysleli slúži na to, aby sme sa pri vizite pomocou tabletu vedeli v tých údajoch prehrabávať a diskutovať," pokračuje MUDr. Peter Krcho. Kým v iných nemocniciach počas vizity lekár číta zo zdravotnej karty a ostatní počúvajú, v tej košickej sa pozerajú na televízor a následné diskutujú. "Musíme lieky vždy správne nadávkovať a stále kontrolovať, či sme zvolili dobrý postup, dávku i rýchlosť, kedže im to prúdi rovno do žily v mikrodávkach a prepočítava sa to v minútach," vysvetľuje MUDr. Peter Krcho.

Vizita s tabletom a televízorom

Liečebná metóda, ktorá nahrádza u predčasne narodených telo matky totiž rozhoduje, či dieťa odíde z nemocnice zdravé alebo s trvalými následkami. "Náklady na zavedenie tohto systému nie sú vysoké a cena techniky stále klesá. Pre mňa je navyše dôležité,  aby som vzdelával svoj tím," dodáva MUDr. Peter Krcho. Vizita s televízorom namiesto kopy papierov zaujala aj bratislavských lekárov, avšak v tejto chvíli je to pre nich luxus , ktorý si dovoliť nemôžu. "Ja by som to privítala na oddelení, ale  u nás nie je ani dostatok inkubátorov a monitorov... Je to ale cesta budúcnosti a skutočne skvalitní starostlivosť o pacientov," hovorí MUDr. Darina Chovancová, prednostka novorodeckéj kliniky v Bratislave.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

malé_dieťa_detail_tváre

ISIFA

Súvisiace články