Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Buďte opatrní pri výbere pneumatík. Pozor na malé písmenká
Zdielať na

Buďte opatrní pri výbere pneumatík. Pozor na malé písmenká

Ak nie ste bohatí, nekupujte si lacné veci. Stará známa pravda. Podstatná je však pri kúpe aj ďalšia vec – všímať si detaily. Hoci vieme isté základné pravidlá, ktoré vychádzajú z vyhlášky, je tu ešte niečo, čo zrejme každého prekvapí. Ak si na to dáte pozor, ušetríte si mnoho problémov a aj peňazí.

Značka pneumatiky hovorí sama za seba.  Sú značky, ktoré sú známe, kvalitné a potom tie menej známe  alebo vôbec neznáme. V danú sezónu sa vždy vynoria nejaké nové, ktoré však nie sú overené. Je už individuálne na každom vodičovi, čo  a či je ochotný riskovať.

Ako a kedy

Ďalšou dôležitou záležitosťou je aj otázka ako a kedy prezúvať. Servismani odporúčajú prezuť naraz všetky štyri kolesá a najlepšie od rovnakého výrobcu rovnakej značky. Iný typ pneumatík na prednej a iný na zadnej náprave upravuje vyhláška. Tento rituál nie je najlacnejší, avšak na poriadnych gumách môžete jazdiť dlhšie. Nie je vhodné používať ich viac ako tri sezóny, jazdné vlastnosti pneumatiky z hľadiska materiálu totiž nie sú také ako by mali byť.

Malé písmenká

Na čo teda dávať ešte pozor? Tak ako pri zmluvách tak aj pri pneumatikách je dôležité všímať si malé písmenká. Konkrétne pri gumách  je to výrobné číslo. Je v oválom tvare, na každej pneumatike vždy len z jednej strany pneumatiky. Má štítkovitý tvar a podstatné sú posledné dve čísla, ktoré hovoria o roku výroby.

Rok výroby si treba všímať najmä preto, že ak kupujete pneumatiky od neznámych výrobcov, či cez internet, kde ich fyzicky nevidíte, môžu byť lacné aj preto, že sú staré. V tomto prípade musíme zvážiť, čo je pre nás dôležité, či tá cena a zariskujeme pneumatiku, ktorá bola veľmi dlho niekde na sklade. Pretože nie je jednoduché pneumatiky skladovať tak ako treba, vyžaduje si to svoj priestor.

Okrem zárezov, o ktorých jasne hovorí vyhláška mechanik odporúča kupovať pneumatiky, ktoré sú od známych výrobcov. Tie sú riadne testované a máte na ne záruku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články