Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nájdenú peňaženku musíte vrátiť na polícii
Zdielať na

Nájdenú peňaženku musíte vrátiť na polícii

Stratiť peňaženku, peniaze a všetky doklady v nej je asi jedna z najzúfalejších situácií, aké človek môže zažiť. Niekedy sa však stane neuveriteľná vec. Ozve sa poctivý nálezca, ktorý vám vráti až 3000 eur.

Poctiví aj nepoctiví nálezcovia

Spomínaným hrdinom je 76-ročný dôchodca. Väčšina z nás by totiž na otázku: "Čo by ste spravili, keby ste na zemi našli peňaženku plnú peňazí"? rada odpovedala: vrátim ju majiteľovi. Nie každý to ale naozaj urobí.

"Určite nie každý vráti nájdené peniaze. Veľa z tých, ktorí tvrdia, že by vrátili, by sa v konkrétnej situácii zachovali úplne inak," myslí si klinická psychologička Monika Longauerová.

Nie každý je ako 76-ročný český dôchodca, ktorý poctivo vrátil peňaženku s viac ako 3000 eurami. Už sme vám ukázali aj ľudí, ktorí si nájdené nechali. A rovnako ste mohli vidieť aj takých, ktorí vrátili závratnú sumu.

Peňaženku musíte vrátiť na polícii

Nálezca môže peniaze odovzdať na ktorejkoľvek policajnej stanici. Ak tak neurobíte, riskujete nielen hryzenie svedomia. "V takomto prípade by mohlo ísť o zatajenie veci, páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok. V samozrejme v závislosti od sumy to môže byť od šiestich mesiacov až do piatich rokov," potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Ak sa do roka neohlási majiteľ - a neidentifikuje svoj majetok dôveryhodne - vec či peniaze sa stávajú majetkom štátu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články