Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čistokrvného psa bez papierov nekupujte! Pre toto...
Zdielať na

Čistokrvného psa bez papierov nekupujte! Pre toto...

Na inzertných portáloch nájdete v ponuke množstvo psíkov rôznych veľkostí aj plemien, za niekoľko eur. Sú vraj čistokrvní, avšak nemajú preukaz pôvodu. Ak máte zvieratá len trochu radi a predstava ich týrania vás desí, vyhnite sa takýmto ponukám oblúkom. Rodičia týchto šteniatok totiž väčšinou žijú v pekle.

Čivavy, jorkšírovia, maltézaci, mopslíci alebo jack russel – to sú niektoré z rás, ktoré momentálne letia. Za túto popularitu však tieto psíky platia tvrdú daň.

Psíky ako kšeft

Ľudia totiž už dávno pochopili, že množenie je dobrý kšeft, v ktorom je však blaho psíkov na poslednom mieste. Stávajú sa z nich stroje na rodenie. Taký je aj Liov príbeh, ktorého vzali od množiteľa.

"Liuško bol vo veľmi zlom výživovom stave, podvyživený, zablšený, začervený, mal zapálenú kožu, choré ušká, dredy," priblížila záchrankyňa zvieratka. Neskôr mu zistili aj chorobu srdca.

Množiteľ sa nestará

Množiari však so psíkmi na veterinu nechodia – jednak to stojí peniaze a veterinár by zrejme odhalil aj to, na čo sú zneužívaní. Podľa skúseností aktivistov, ktorí množiarne videli, jesť dostávajú zväčša len najlacnejšie granule či chlieb rozmočený vo vode a žijú v otrasných podmienkach.

Týrané fenky

"Fenky, ktoré rodia tieto lacné šteniatka, sú týrané, držané v malých priestoroch, v tme, zime, sú napichávané steroidmi, aby mohli rodiť aj viac krát do roka," uviedla autorka kampane "Lacné šteniatka" Magdaléna Fülöpová.

Keď prestanú rodiť, množiteľ sa ich zbaví – hocijakým spôsobom, prinajlepšom ich dá do útulku či ponúkne cez inzerát. "Len od začiatku roka sme odobrali množiteľom 50 psíkov," priblížila záchrankyňa psíkov Alžbeta Bílená.

Z psíka mačka vo vreci

Možno si aj vy poviete, že chcete čistokrvného psíka a načo je vám preukaz pôvodu, keď nechcete vystavovať. Hlavné, že psíka kúpite za pár eur. Je viac ako isté, že tým prispejete k tomuto otrasnému biznisu. Riskujete však aj to, že váš psík bude akousi mačkou vo vreci.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články