Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
PRIESKUM. 10 percent dievčat má prvý sex na základnej škole...
Zdielať na

PRIESKUM. 10 percent dievčat má prvý sex na základnej škole...

Ak máte doma deviataka, nie je vylúčené, že aj on už žije vlastným aktívnym sexuálnym živorom. Vyplynulo to z prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie. Do veľkého prieskumu zapojili asi 6 000 školákov z takmer 40 krajín sveta a teraz si predstavte, naše deti sú na konci rebríčka.

Slováci sú na chvoste, ale...

Sú síce posledné, ale v tejto súvislosti by sme sa mali tešiť. Podľa prieskumu Slováci začínajú s touto fyzickou aktivitou väčšinou medzi 17. a 18. rokom života. A to je vraj celkom normálne. V susednom Česku má pritom už takúto skúsenosť každá štvrtá deviatačka. A v Grónsku by ste sa asi nestačili čudovať.

Kým u dospelých je téma sex úplne bežná. Pri rozhovoroch rodičov s potomkami to také úplne bežné nie je. A pravdepodobne je to na škodu veci. Pohlavný styk je už aj na základných školách pomerne bežný jav.

Potvrdzujú to i zistenia  Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré hovoria o tom, že na Slovensku má u 15-ročných , teda deviatakov túto skúsenosť 15 percent chlapcov a asi 10 percent dievčat. Na Slovensku pritom môžeme byť ešte radi. V Česku má sexuálnu skúsenosť každá štvrtá deviatačka.

Chýba výchova na školách

Problém aj to, že neexistuje na školách sexuálna výchova. A rodičia sa v mnohých v prípadoch spoliehajú iba na ne a s deťmi o nástrahách pohlavného života nekomunikujú. Tie sú často spojené s alkoholom a promiskuitou, o nechcenom tehotenstve nehovoriac.

Rezort školstva oponuje tým, že túto problematiku zatiaľ postačujúco zastrešuje biológia a etická výchova a každý predmet navyše je záťažou pre štátny rozpočet. Argument, že je to v rámci vyučovania neobstojí. Podľa odborníkov totiž  nejde o systémovú výchovu k zdravému životnému štýlu.

Prvý sex v 15-tichDievčatáChlapci
Grónsko71%46%
Dánsko38%38%
Wales39%29%
Rumunsko17%48%
Rakúsko28%36%
Ukrajina17%40%
Česká republika26%22%
Poľsko13%19%
Slovensko10%15%

Zdroj: Svetová zdravotnícka organizácia

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Dievča a chlapec_prvý sex_dievča si to užíva

ISIFA

Súvisiace články